MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Agricultură

ACSA ÎN AJUTORUL AGRICULTORILOR

ACSA-Agenţia Naţională de Dezvoltare Rurală este o organizaţie non-profit, apolitică ce îşi desfăşoară activitatea pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Scopul ACSA este dezvoltarea durabilă a comunităţilor rurale prin instituirea şi dezvoltarea unei reţele profesionale de prestatori de servicii de informare, consultanţă şi instruire a producătorilor agricoli şi antreprenorilor rurali. ACSA- asigură accesul populaţiei rurale, gratis, la cunoştinţe, experienţă şi abilităţi, ce ţin de un spectru larg de domenii orientate spre dezvoltarea economică şi socială a satelor din Republica Moldova.

ACSA şi-a lansat activităţile sale în Republica Moldova începînd cu anul 2001. La solicitarea beneficiarilor, ea organizează servicii de consultanţă gratis în domeniile tehnologice, juridice, financiar-economice şi marketing.

ACSA activează în baza legii R. Moldova cu privire la Asociaţiile Obşteşti nr.837 din 17 mai 1996. Prestatorii de servicii sînt selectaţi în baza unui concurs.

„În satul Bravicea activez în calitate de consultant local timp de un an. În toată perioada de activitate, producătorii agricoli din localitate au beneficiant de consultaţii în diferite domenii”. Au fost organizate şi seminarii la care, cu părere de rău, se prezentau doar 15-20 de agricultori. Pe parcursul anului 2015, cele mai multe solicitări de consultanţă au venit de la producătorii de viţă-de-vie care au avut nevoie de consultanţă din domeniul tehnologic şi anume: tratarea viţei-de-vie contra bolilor. Aceştia au fost: Raisa Cerari, Ion Plăcintă,Veceslav Verejan.

În perioada de vară sînt solicitate cele mai multe consultaţii. Sînt bucuros că în ultima vreme tot mai mulţi tineri sînt cointeresaţi de a-şi întemeia o afacere în agricultură. Spre exemplu, Oleg Popa, anul trecut a plantat legume în cîmp deschis pe o suprafaţă mică, însă în anul viitor 2016, planifică să-şi mărească suprafaţa de cultivare a legumelor pînă la 10 ha. Recent şi-a deschis o gheretă de comercializare a legumelor şi acest fapt merită a fi apreciat.

În domeniul cultivării legumelor pe teren protejat (sere), sînt antrenaţi Serghei Calinin şi Constantin Balan. În anul 2015, cu toate capriciile naturii, mulţi producători agricoli au avut rezultate bune. Cele mai bune rezultate le-au obţinut la cultivarea porumbului.

Producătorii agricoli din localitate după consultaţiile primite au început să folosească seminţele de calitate şi să aplice erbicidele recomandate în luptă cu buruienile. Puţini producători agricoli s-au adresat pentru a obţine consultaţii referitor la obţinerea subvenţiilor în agricultură. În ultimii doi ani, doar doi locuitori ai satului nostru au beneficiat de subvenţii, la procurarea tehnicii agricole (tractoare marca MTZ 82) Purcel Valeriu şi Grigorcea Vasile.

Pentru anul 2016, s-au adresat pentru a beneficia de consultaţii în privinţa subvenţionării 6 locuitori ai satului.Unul din ei, a început plantarea unui teren cu nuci.

În calitate de consultant local i-am acordat consultanţa solicitată, efectuînd o vizită la terenul plantat cu nuci. Ultimii ani tot mai des se observă o tendinţă de a planta nuci, nucul fiind o cultură profitabilă. Sînt disponibil să le acord tuturor doritorilor consultaţii tehnologice în plantarea livezilor de nuc, dar şi în obţinerea subvenţiilor de la stat. Menţionez că pentru anul 2015, plantarea 1ha de nuci a fost subvenţionată de stat cu 17 mii lei.

Pe final aş dori să felicit toţi agricultorii satului Bravicea cu ocazia sărbătorii de iarnă, dorindu-le multă sănătate şi un an mai roditor în 2016.

Vasile Boţan ,

reprezentant ACSA.

 

Categorie: Agricultură | Adăugat de: angelazatic (02.18.2016)
Vizualizări: 41 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar