MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Agricultură

CUM PLANTĂM NUCUL?

Discutăm cu Gheorghe Tăvăluc, locuitor al satului Bravicea, țăranul care a vizionat toate atelierele practice ale lui Nicolae Kiktenco pe Internet, a participat la 4 seminare organizate de marele cunoscător al tehnicii de plantare și creștere eficientă a nucilor din s. Rediul de Sus, r-nul Fălești. L-am rugat pe interlocutorul nostru  să ne răspundă la câteva întrebări, răspunsurile, fiind sugerate de omul care cu mare amabilitate împărtășește experiența sa tuturor.

Care este timpul optim de plantare a nucului? Timpul optim de plantare al nucului, după cum ne recomandă Nicolae Kiktenko, este toamna, deoarece pământul se așează, copacul se agață de pămînt, microflora pe rădăcină se restabilește, în așa fel, copacul pe timp de iarnă se prinde. Dar dacă, totuși ați hotărât să plantați nucul primăvara, e bine s-o faceți în lunile februarie sau martie, când apar așa numitele ”ferestre de iarnă” și nicidecum în aprilie sau mai, cînd solul conține puțină umiditate, partea aeriană înmugurește iar temperaturile sunt ridicate. Noi udăm planta dar ea pare că moare.

Cum pregătim solul? În cazul în care pe terenul planificat pentru plantare există buruieni multianuale, în luna mai se administrează un erbicid pentru înlăturarea buruienilor (pălămidă, hrean, pirău, puieți de salcâm sau măcieș), se ară la o adâncime de 20-35 cm (nu la 60 cm), după care se discuiește.

Care este schema de plantare a nucului? În cazul în care plantăm o livadă de mere, spre exemplu, la 1 ha revin până la 5000 pomi și viața acestei livezi poate fi până la 15-20-25 ani. Nucul-la 25 ani- abia atinge floarea vieții, de aceea Nicolae Kiktenko, specialist practic în plantarea și creșterea nucilor recomandă următoarea schemă de plantare: 14 m între rânduri și 12 m între copaci, nicidecum mai des, pentru că nucul este un copac solitar, răzleț și nu suportă să fie înghesuit. În caz contrar-apar probleme: ventilarea, adică fluxul aerului se stopează, umeditatea în livadă crește și asta duce la apariția bolilor care scad imunitatea plantelor. Din această cauză fie că iarna copacii îngheață, fie că roada este mică.

Cum plantăm nucul? Se sapă o groapă de 60x60 cm, pământul care se scoate se aranjează în jurul gropii, nu se întoarce înapoi în groapă, servind ca un colac de protecție pentru că, în cazul precipitațiilor abundente, apa vine spre rădăcina plantei. În solurile carbonate din Republica Moldova, România și Ucraina de sud, nuca mai bine fructifică. Așadar, la fundul gropii se administrează 700-1000 gr de amofos-un îngrășămînt care conține fosfor-53% și azot-12%, deasupra se aranjează un strat de 20 cm sol pentru a acoperi rădăcina nucului, rădăcina lui nu trebuie să fie în contact direct cu amofosul. După care se pune 5-8 kg de mraniță arsă (gunoiul din grajd lăsat 6-8-10 ani să putrezească și devenit pământ) foarte benefică pentru rădăcinile copacului. Copacul se așează în groapă până la nivelul locului de altoit. Cotul (altoitura) trebuie orientată în direcția rândului, pentru ca livada, odată cu creșterea ei să arate frumos, bucurînd ochiul. Partea aeriană (de sus) trebuie retezată la o înălțime de 40-50 cm și unsă neapărat cu vopsea de ulei pentru ca apa să nu pătrundă în interior, tulpina copacului se văruiește cu var de livadă. Solul din exterior se aruncă peste copac pînă la nivelul altoiului, copacul se scutură binișor pentru ca solul să intre între rădăcini. Suprafața se calcă cu piciorul. La nivel de 8-10 cm, pământul se așează, peste care se pune un strat de 20-25 cm gunoi de grajd proaspăt (oaie, vacă) amestecat cu paie. Atenție! Acest gunoi trebuie să fie foarte păios pentru că el va avea funcția de protecție. În timpul iernii, când solul îngheață la 40-60 cm, plapuma de bălegar păzește rădăcina de suprarăcire, iar vara, cînd temperatura la nivelul solului atinge +700, sub acest strat avem doar +250. În cazul în care obișnuim să udăm abundent vara, surplusul de sare se acumulează în sol și planta moare. Nikolae Kiktenco udă pomii doar odată, la plantare, cu 80 l de apă și nu mai mult. După udare, alături de copac se administrează în groapă, din partea de unde bat vînturile mari, un par de salcâm, sănătos, de 1,5 m de care se leagă lăstarul cu ață în formă de litera O. Dacă în primul an de plantare creșterea constituie 10-15 cm, în al doilea-2-3 m în cazul în care sunt respectate condițiile optime de dezvoltare a nucului. Mai multe detalii pe https://www.youtube.com/ Master klass de la Nikolae KIKTENKO

Aveți cumva vreo recomandare specială pentru cititorii ”Curierului de Bravicea”?

Recomand tuturor celor interesați de plantarea și creșterea nucului să se informeze în cadrul Serviciului de Bibliotecă ”Țăranul-voievod al țarinei”, vizitând Biblioteca Publică ”George Munteanu”, accesând Internetul și, găsind lucruri pe care dacă eu le-a-și fi cunoscut atunci când am sădit livada de nuci, nu făceam atâtea greșeli.

Rodica Dînga, contabil                                                                                                                                      dingarodica@gmail.com

 

Categorie: Agricultură | Adăugat de: angelazatic (02.28.2016)
Vizualizări: 196 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar