MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Agricultură

Istoria de succes a tinerilor producători agricoli din Bravicea

Soții Oleg și Diana Popa, tineri de doar 30 de ani, au ales sa facă agricultură la baștină, aici unde au întemeiat o familie, aici unde le sunt părinții, aici unde au muncit la pământ și buneii lor.

Am încercat să-i întreb, ce ea făcut să rămână în țară, și de ce nu au plecat peste hotare cum au făcut-o majoritatea tinerilor. La întrebare mi-au răspuns aproape într-un glas amândoi: Ne-am săturat să lucrăm pentru cineva străin, dorim să muncim pentru noi, pentru copii noștri, pentru țara noastră. Din dialogul cu dânșii, am aflat că au fost și ei cândva prin străinătate, au muncit mult, însă răsplata nu le-a fost cea așteptată.

Oleg și Diana au mai mult de zece ani de când sunt împreună, au doi copii frumoși Denis și Arina, au casa lor și au o afacere în agricultură. Trei ani de zile le-au trebuit ca să se hotărască să rămână la țară și să se ocupe de agricultură. După cum ne mărturisește Diana, nu a fost atât de ușor să ia așa o decizie după câte au avut de îndurat. Au fost momente foarte grele, mai ales atunci când au avut de rambursat creditul la bancă, însă au crezut în ajutorul bunului Dumnezeu și în forțele proprii și le-au depășit.

Cum și de la ce au început cu agricultura ne povestește Oleg: Acum trei ani în urmă, într-o primăvară, când rămăsesem fără un loc de muncă, fiind de meserie constructor, mi-am zis: cu ce este mai grea munca în agricultură decât în construcție? Născută în zona de nord a Moldovei, în satul Tîrnova r-nul Edineț, Diana, de mică a deprins ocupația de creștere a legumelor în familia părinților săi. Nu a speriat-o faptul că soțul Oleg dorește să se ocupe cu legumăritul.

În primul an de activitate au început sa cultive varză, roșii și harbuji, cei drept, pe o suprafață mică din lipsa de finanțe. Tot în acel an au luat credit de la bancă, dar fiindcă procentul de rambursare era mare nu au reușit sa-l ramburseze la timp și au întrat în al doilea an cu datorii. Cu toate că au avut o roadă bună, prețul de realizare era prea mic ca să acopere cheltuielile. Al doilea an, spun tinerii, nu au lăsat mîinile în jos și au hotărât să mărească suprafața de cultivare a legumelor dar și asortimentul. Au plantat roșii, ardei, pepene verde, castraveți în seră și în câmp deschis. Primăvara devreme au ieșit pe piață cu ridiche proaspătă. Spre finele anului, au reușit să procure un tractor de model T-40 și au construit o gheretă pentru comercializarea legumelor. Aceasta le-a dat posibilitatea să mai acopere unele cheltuieli.

Anul acesta, al treilea, Oleg și Diana, susținuți de părinți și ajutați de cei doi copii (4 și 10 ani), în măsura posibilităților, au reușit să planteze legume pe o suprafață de peste 5 ha: harbuji - 3,0 ha, roșii -1,5 ha, cartofi - 0,3 ha și altele.

În sfârșit, anul acesta, după roada care se arată ei cred că vor avea și un mic profit. Până acum am reușit să comercializăm bine cartofi, harbuji, zemoși, roșiile noastre sunt cele mai bune. Îndemnăm locuitorii satului să procure legumele noastre, nu vor regreta, pentru că noi le garantăm calitatea, spune Diana.

Cea mai mare problemă este lipsa brațelor de muncă la sezon. M-am convins de asta, efectuând o vizită pe terenul plin de legume, unde i-am întâlnit pe părinții lui Oleg, Victor și Ecaterina Popa care recoltau roșii. Am trecut și pe la gheretă seara, unde am întâlnit cumpărători mulțumiți. Cu toate că erau ocupați, Oleg și Diana nu au refuzat să dialogăm în privința afacerii lor. Mai mult ca atât, mi-au spus că au fost vizitați și de jurnaliștii de la televiziunea națională Moldova-1, fiind participanții emisiunii „Părinti și copii” din 14 august 2016.

Cu speranța că vor continua lucrul bun început, le-am mulțumit pentru dialog, le-am promis să-i ajut consultativ în aplicarea noilor tehnologii de cultivare a legumelor și le-am dorit să nu piardă speranța și curajul, să creadă în forțele proprii și în ajutorul bunului Dumnezeu. Sper să fie așa, iar pe viitor cât mai mulți tineri din Bravicea să urmeze acest exemplu, șă investească în satul natal, să fie acasă alături de familie, de copii, de frați surori și de părinți.

Numai muncind poți avea succese și poți depăși toate greutățile.

 

Vasile Boțan,

Consultant local ACSA

Categorie: Agricultură | Adăugat de: angelazatic (09.02.2016)
Vizualizări: 46 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar