MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Agricultură

O ZI DE PRIMĂVARĂ HRĂNEȘTE UN AN

 

...Aşa, spune un vechi proverb lăsat ca moştenire pentru agricultori din strămoşi.

După o iarnă blândă a sosit şi timpul când ţăranii se pregătesc să înceapă un nou an agricol. Odată cu sosirea primăverii, agricultorii au parte de multe surprize din partea naturii. Mai ieri, când, deja, caisul era în floare am avut parte de nişte precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, dar şi temperaturi care au ajuns până la -4-6 C la suprafaţa solului. Aceste date au fost confirmate de dna Iurcu Galina- colaboratoare a staţiei METEO din s. Bravicea. Necătând la toate acestea, producătorii din s.Bravicea nu au lăsat mânile în jos, dar, dimpotrivă, au început un nou an agricol cu tăiatul viţei-de-vie, semănatul lucernei şi a orzului de primăvară. Continuă lucrările prin sere, iar mecanizatorii sunt pregătiţi cu toate mecanizmele agricole pentru a presta servicii calitative agricultorilor. În calitatea mea, de consultant agricol la ACSA, sunt disponibil să acord servicii de consultare în agricultură pentru toţi cei interesaţi de a avea o afacere în domeniul agriculturii. Am avut întruniri, dar şi vizite în teren la cei care au solicitat o consultaţie. Celor interesaţi de anumite probleme din domeniul agriculturii li se pune la dispoziţie răspunsul aşteptat. Cele mai frecvente întrebări sunt din domeniul tehnologiilor noi din agricultură, înregistrarea parcelelor de viţă-de –vie în Registrul VitiVinicol al R Moldova (RVV), adrese ale furnizorilor de produse de uz fitosanitar, soiuri ale culturilor de primăvară (porumb, floarea soarelui), care sunt rezistente la secetă, etc.

Odată cu încălzirea timpului este necesar de abordat problema principală a protecţiei plantelor multianuale de boli, vătămături şi buruiene. Această problemă trebuie să pornească de la aplicarea unui sistem integrat de protecţie care include în afară de cultivarea soiurilor rezistente, măsurile agrotehnice, biologice şi chimice, prin recomandarea utilizării produselor fitosanitare incluse în Registrul de Stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor admişi în R. Moldova.

La moment, vă pot comunica că producătorii agricoli din s.Bravicea vor avea posibilitatea de a se informa despre apariţia unor dăunători sau a unor boli şi metodele de tratare a lor prin intermediul unor buletine informative care vor fi afişate permanent pe panoul de publicitate de la Primărie. Desigur pentru o informaţie mai amplă se pot adresa la personal la consultantul local, unde vor primi o consultare gratis şi de calitate.

Acum, buletinului de avertizare din 25 martie 2016, menționează că la pomii de măr a apărut aşa numita Gărgăriţa florilor şi gărgăriţa mugurilor. Se recomandă la apariţia fazei şi la depistarea 8-10 gîndaci/pom de efectuat tratamentul cu unul din insecticide (Decis Profi WG 250-sau Actara 25WG). Important este ca tratamentul de efectuat în zilele calde cu soare la temperatura aerului de peste 10 C. Odată cu încălzirea bruscă, poate apărea şi aşa numitul dăunător ,,Păduchele ţestos din San –Jose”  în condiţiile iernii, larvele cîruia  au hibernat bine şi de aceea este nevoie de determinat necesitatea tratamentului în faza ,,conul verde” şi de tratat cu unul din insecticidele recomandate (Admiral 10 EC sau Control 100 EC).

Toţi agricultorii care vor aplica anul acesta ierbicide, vor efectua tratarea plantelor contra dăunătorilor şi a bolilor sunt obligaţi să înştiinţeze Primăria, iar aceasta va înştiinţa apicultorii din localitate despre zilele când se vor efectua aceste lucrări pentru a nu pricinui daune deţinătorilor de albini.

Aduc la cunoştinţă tuturor agricultorilor că procurarea produselor de uz fitosanitar, a seminţelor, a materialului săditor pomicol, viticol a fertilizanţilor trebuie să fie însoţite de certificatul de calitate şi procurat de la distribuitori licenţiaţi. Pentru a beneficia de Subvenţii de la Stat este necesar de păstrat toată informaţia documental pentru activitatea în afacerea agricolă.

Pentru anul 2016, când va apărea Regulamentul de subvenţionare în agricultură va fi organizat un seminar informativ. Este îmbucurător faptul că pe lângă Radioul local, și ziarul comunitar ,,Curierul de Bravicea” conține rubrica ,,Agricultură” unde fiecare locuitor al satului are posibilitatea să se familiarizeze cu noutăţi din agricultură, dar să facă şi un schimb de experienţă în diferite domenii.

Le doresc tuturor un an bogat, iar echipei ziarului ,,Curierul de Bravicea” sănătate şi succes în lucrul nobil pe care îl fac pentru cetăţenii satului Bravicea.

 

Vasile Boţan

Consultant ACSA, s.Bravicea

botan.60@mail.ru

Categorie: Agricultură | Adăugat de: angelazatic (05.08.2016)
Vizualizări: 52 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar