MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Agricultură

S-a mărit durata zilei – s-au mărit și grijile agricultorilor

Iată că s-a încheiat perioada prielnică pentru semănat, suntem în prag de vară și grijile țăranilor devin, din ce în ce, tot mai mari deoarece vine timpul când este nevoie de îngrijirea plantațiilor semănate.

Vin cu un îndemn către toți cei  care au nevoie de consultații în orice ramură a agriculturii să contacteze consultantul local pentru a primi gratuit sfaturi, cei interesați pot veni la Primărie începând cu ora 8.00 în fiecare zi lucrătoare.

În acest an, am avut parte de o iarnă blândă însă primăvara a fost cam răcoroasă fapt ce a făcut ca unele culturi agricole să nu se dezvolte într-un ritm normal, de aceea va trebui de atras o atenţie sporită la îngrijirea lor. În această primăvară, mecanizatorii din localitate au fost bine pregătiţi pentru efectuarea lucrărilor de primăvară. Au muncit din zori până noaptea târziu ca să nu rămână nici un proprietar de teren agricol cu terenul nesemănat tractoriștii: Victor Boțan, Ilie Veveriță, Valeriu Purcel, Semion Cojocaru, Nicolae Ursachi, Gheorghe Vasilache ș.a.

Acum a venit timpul de îngrijire a plantelor până la momentul recoltării.

Lucrările ce trebuie efectuate în timpul apropiat sunt: aplicarea erbicidelor pe plantațiile însămânțate cu porumb, floarea soarelui și alte culturi prășitoare.Trebuie efectuată tratarea contra bolilor și a dăunătorilor la pomii fructiferi, vița-de-vie, cartofi și legume. Pentru a efectua aceste tratamente, este necesar de a procura insecticide și fungicide de la distribuitorii autorizați în comercializarea acestor produse de uz fitosanitar. La procurarea lor cereți să vă elibereze un certificat de calitate. Tehnologia de folosire a acestor chimicale și normele de aplicare sunt scrise pe ambalajul lor sau vă puteți adresa consultantului local pentru indicațiile necesare. Pe panoul de la Primărie vor fi afișate sistematic, buletinele de avertizare primite de la D.R.S.A. - Secția sănătatea plantelor care vă vor avertiza, la timp, despre apariția unor focare de boli și dăunători, vor fi indicate măsurile de tratament,denumirea produselor de uz fitosanitar și normele de consum.

Acum, la vița-de-vie, până la înflorire, se aplică o stropitură contra bolii numită mana viței-de-vie, cu substanțe cuprice, zeamă bordoleză de 1.5% sau alte preparate mai efective cum ar fi Cuproxat SC norma de consum 3,0 - 5,0 l la 1 ha, Ridomil Gold 2,0 - 2,5 kg la 1 ha. Tot acum, se va efectua și tratarea unei alte boli la vița-de-vie, numită Făinarea sau Oidiumul, care anul trecut a adus mari pagube proprietarilor din localitatea noastră. La tratarea contra Făinării se recomandă de folosit substanțe ce conțin Sulf cum ar fi Quadris 250 SC cu norma de consum 0,6-0,8 l la 1 ha, Acrobat Top cu norma de consum 1,5 - 2,0 l la 1 ha, Thiovit cu norma de consum 3,0-4,0.cg la 1 ha etc. Astăzi gama produselor de uz fitosanitar este mare și, de aceea, când vizităm magazinele licențiate în comercializarea lor, trebuie să alegem pentru fiecare cultură ceea ce recomandă specialiștii din domeniul dat. Pentru combaterea buruienilor în plantațiile cu porumb este recomandat așa numitul erbicid STELAR cu o norma de consum de 1,25 l la 1 ha când plantele au 3-4 frunzulițe.

Anul acesta din cauza temperaturilor scăzute au avut de suferit unele plantații de porumb, dar sperăm să avem un an bun fără calamități și să ajungem la toamnă cu roade îmbucurătoare.

Tuturor agricultorilor le doresc sănătate, să nu se descurajeze, să înfăptuiască toate lucrările de îngrijire şi să finalizeze anul cu roade bogate și să-i aibă Dumnezeu în paza lui.

 

Vasile Boțan,

Consultant local ACSA, tel.068026397

Categorie: Agricultură | Adăugat de: angelazatic (06.19.2016)
Vizualizări: 69 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar