MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Agricultură

SFATURI PENTRU GRĂDINA NOASTRĂ

Odată cu venirea primăverii trebuie să reîncepem activitățile de grădinărit pentru a avea plante sănătoase și frumoase. Creșterea legumelor implică timp, informare şi muncă. Dacă acest tablou nu vă sperie, trebuie să mai știţi, că fiecare legumă are preferințele ei de sol, soare și apă și că aceste cerințe mai necesită, uneori, intervenții. Însă îndeplinirea lor vă va da o satisfacție foarte mare: legume proaspete, crescute de Dumneavoastră, fără intervenții chimice și gata de consum. Este minunat să ne imaginăm aprovizionarea proprie cu legume și fructe din grădina noastră. Punerea în aplicare a unei astfel de grădini, necesită mult efort  fizic și timp. Pe lângă acestea, tipul de cultură proprie este dependentă de sezon. Cu toate acestea, legumele și fructele din grădina dvs. pot fi conservate sau depozitate. Și cât de multă mulțumire și mândrie vă aduc când spuneţi: "Uite! - Aceasta este rodul propriei mele grădini - cultivate-acasă !"

În satul Bravicea, una din familiile care deja spune cu mândrie aceste cuvinte este familia Balan (soțul Constantin, soția Nina și fiica Mădălina) care ne oferă, în continuare, câteva sfaturi pentru creșterea și dezvoltarea plantelor în grădina noastră: „ O legumă de calitate se obţine de la o plantă dezvoltată dintr-o sămânţă bună. Răsadurile făcute în casă au nevoie de temperatură moderată şi lumină cât mai multă. Este bine ca răsadul să crească în pahare cu pământ de florărie, universal. Pământul poate fi şi în amestec cu cel de grădină, sau doar de grădină, însă e mai bun cel de florărie sau de pădure, deorece are mai multe substanţe hrănitoare. Este bine ca seminţele să nu depăşească un număr de 3-4 bucăţi per pahar. Când plantele vor creşte, se va face rărirea lor, lucru care va permite o dezvoltare mai bună a plantei.  După ce seminţele au fost acoperite, este necesară udarea din abundenţă a paharelor. Urmează ca la fiecare 2-3 zile aproximativ (sau chiar mai des în funcţie de cât de uscat e pământul) udarea să se facă doar cu un pulverizator reglat la viteză mică, astfel, încât micuţa plantă să nu fie dărâmată de jet. Ultimul pas este plasarea lădiţelor lângă ferestre unde răsadurile să aibă suficientă lumină. Atenţie însă la sursa de caldură, temperatura în cameră nu trebuie să depăşească 21-22 grade, iar noaptea -16-18 grade”, ne spune cu amabilitate Doamna Bălan.

La întrebarea care sunt secretele unui răsad sănătos, Dumneaei ne spune că:” Dacă vreți să verificați fertilitatea semințelor, puneți câteva semințe într-un șervețel de hârtie umezit și apoi puneți-l într-o pungă. Puneți punga pe marginea unei ferestre și, după vreo câteva zile,verificați germinarea. Nu semănați prea adânc.O simplă apăsare cu  degetul pe o sămânță mică e suficientă. Se recomandă ca udatul semințelor să se faca dimineața cu apă călduță.
Răsadurile de interior au nevoie de multă lumină. Așezați-le într-o cameră cu fereastră pentru a benificia de lumina naturală, sau puteți folosi şi becuri de 40W, timp de 12-16 ore pe zi, așezate la 10-15 cm deasupra semințelor.
Combinația de lumină slabă și temperatură ridicată va duce la ofilirea plantelor .

La finele discuției noastre, Doamna Balan  spune, că : „De la simplele bătături la mâini şi până la durerile de spate, gradinăritul este și un sport extrem. Recomand oricărui deţinător de teren agricol să încerce practicarea grădinăritului chiar dacă necesită ceva preocupare şi timp. Sunt sigură că dacă există voinţă, sigur se găseşte timp şi putinţă. În plus, puţină mişcare fizică prinde bine oricui și alimentația legumelor bio, crescute în aer liber și proaspete vă poate oferi o viață cu mult mai sănătoasă.”

Rodica Dînga,                                                                                                                                                                                      contabil

dingarodica@gmail.com

 

 

Categorie: Agricultură | Adăugat de: angelazatic (05.01.2016)
Vizualizări: 35 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar