MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Agricultură

Tăierea și îngrijirea viței de vie

Obținerea unei recolte bogate de struguri depinde în mare parte de tăierile pe care le aplicați și de felul în care îngrijiți vița-de-vie. Tăierile viței sunt importante, întrucât mențin un echilibru perfect între fructificare și creștere. Vița-de-vie este pretențioasă la tăieri, astfel că trebuie să știm exact ce fel de tăiere aplicăm, în funcție de rezultatul pe care vrem să îl obținem.

Tipuri de tăieri la vița- de-vie

În funcție de starea de vegetație a butucilor, există tăierile în verde, care se execută în perioada de vegetație și tăierile în uscat, care se aplică în toamnă sau primavară, dupa căderea frunzelor și până la migrarea sevei.

În funcție de scop și vârsta  butucilor există tăierile de formare (se aplica în primii 3-5 ani de creștere a butucilor de viță-de-vie și au rolul de a da o formă butucilor), tăierile de fructificare (au rolul de a da o recoltă de calitate), tăierile de regenerare (recomandate pentru viile bătrâne) și tăierile speciale (recomandate pentru viile afectate de îngheț sau accidente climatice).

Ce trebuie sa știți despre tăierea viței-de-vie?

Înainte de a începe tăierea viței-de-vie, este bine să vă familierizați cu termeni specifici viei, pentru a ști cum trebuie să aplicați tăierea.Veriga de rod este alcătuită din cep, cordiță și calaras. Cepul prezintă 2 sau mai mulți ochi și trebuie să fie situat mai aproape de butuc decât celelalte elemente de rod.  Sistemul de tăiere la vița-de-vie reprezintă lungimea coardelor roditoare, de unde și cele 3 sisteme diferite: scurt, lung, mixt.

Tăierea viței-de-vie pe tulpina joasă

După cum ați văzut, există mai multe tipuri de tăieri la vița-de-vie. Dacă optaţi pentru tăierea viței-de-vie pe tulpina joasă, trebuie să stiți că în al doilea an după plantare, vița se taie la 2 cepi la 2-3 ochi. În cazul în care aveți o viță-de-vie mai puțin viguroasă,  puteți aplica o tăiere la un singur cep. În al 4-lea an de la plantare se lasă pe butuc 4 verigi de rod formate din coarde a câte 10-14 ochi. Tăierea viței-de-vie pe tulpina joasă se aplică primăvara, după ce trece pericolul de îngheț, iar temperaturile se mențin constant peste 0 grade Celsius sau scad uşor sub acest prag. Înainte de a tăia vița-de-vie, este indicat să realizați desmușuroirea sau dezgroparea ei, procedee realizate în cursul toamnei trecute pentru protejarea viței-de-vie de îngheț.

Îngrijirea viței-de-vie

În prima parte a primăverii, îngrijirea viței de vie presupune să realizați copcitul viței-de-vie, un procedeu care contribuie la consolidarea organismului plantei. Copcitul presupune săparea unei groapi în jurul viței, astfel încât punctul de altoire să fie scos în evidență. Cu un briceag se suprimă toate rădăcinile de suprafață.

 

Sursa: http://www.gradina-online.ro

 

Categorie: Agricultură | Adăugat de: angelazatic (02.18.2016)
Vizualizări: 92 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar