MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » APL

Dialog cu Primarul

- Domnule Primar, Alexei Zatic, care sunt preocupările Dumneavoastră la moment?

- Încerc să soluționez câteva din multitudinea de probleme cu care ne confruntăm în sat și anume: drumuri, apă și canalizare. Au fost reparate trei porțiuni de drum și anume: la intrarea în sat, în fața Farmaciei și la Biserică. Au început lucrările de reparație a străzii centrale de la Stația auto până la Primărie.

- Cine a alocat sursele financiare?

Aceste lucrări sunt finanțate de către Direcția de Stat Drumuri, costul lucrărilor fiind de 200 mii lei.

- Care este situația drumurilor de la Satul Nou care știm că au avut de suferit în urma ploii puternice din luna august 2016?

- Am anunțat atunci Consiliul Raional Călărași care a delegat Comisia Situații Excepționale care s-a deplasat la fața locului și ulterior s-a decis ca să fie alocate surse financiare din Fondul Rutier, dar suma nu s-a indicat. Apoi reprezentanții Direcției Raionale Construcții au estimat costul lucrărilor ce sunt necesare de efectuat în sumă de aproximativ 300 mii lei. Suntem în așteptarea acestor bani pentru a putea reabilita aceste drumuri.

- Ați spus că vă preocupați și de apă și canalizare.

- Da, am depus o cerere de finanțare a unui proiect de apă și canalizare la Ministerul Mediului. Am început de la proiectare pentru construcția sistemului de canalizare cu stație de epurare și renovarea sistemului de apeduct pentru 7700 metri.

- Ce regiuni ale satului vor beneficia?

- Ar fi foarte bine să avem posibilitate să facem apă și canalizare pentru tot satul, dar vom începe de la regiunile unde este mai multă populație, este vorba de Satul Nou, regiunea Moara și Centrul, de la Satul Nou la Moară. Preconizăm să extindem apeductul până în regiunea Hîrbovăț și să renovăm total apeductul la Satul Nou.

- Care este costul proiectului și care este contribuția comunității?

- Costul lucrărilor este de 28 mln 500 mii lei, iar ale proiectului care trebuie achitate de către Primărie este de 225 mii lei plus 334 mii lei pentru verificarea proiectului. La moment, Primăria a achitat suma de 110 mii lei pentru proiectare și suma de bani pentru verificarea proiectului. Contribuția populației/ comunității trebuie să fie de 15 % din suma totală. Desigur că este o sumă mare pentru posibilitățile reduse ale multor familii, dare ele vor trebui să fie achitate în rate și poate mai găsim și ajutor financiar de la Consiliul Raional, partidele politice, sponsori etc.

- Câte familii vor fi conectate la apă și canalizare?

- La apă se preconizează a fi conectate 300 de familii de la Satul Nou și Hîrbovăț, iar la canalizare - 370 de familii. Momentan se lucrează și la extinderea canalizării și în regiunea Centru-Școală.

- Când vor începe lucrările?

- În luna noiembrie de către Comisia Republicană pentru examinarea proiectelor și finanțare vor fi distribuite sursele bănești pentru 2016 și 2017.

- Ați discutat cu oamenii din aceste regiuni ale satului ? Cât de optimist sunteți în privința realizării acestui proiect?

- Am stat de vorbă cu oamenii din aceste regiuni, înțeleg situația grea a consătenilor, dar nu trebuie să ratăm această șansă. Un lucru bun este că nu va trebui achitată suma toată odată, ci în tranșe, totodată sper să mai beneficiem de un sprijin din partea Consiliului Raional Călărași sau de la alți finanțatori pentru a mai micșora din suma de bani pe care urmează să o achite fiecare familie. Fără apă și canalizare, în condițiile de astăzi nu se mai poate de trăit. Trebuie să tindem să ne dezvoltăm și să ne creăm comodități în casele noastre.

- Vă urez succes și sperăm ca acest proiect să fie realizat cu succes.

- Vă mulțumesc.

 

Elena Godovaniuc,

Consilier local

Categorie: APL | Adăugat de: angelazatic (10.10.2016)
Vizualizări: 38 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar