MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » APL

Înregistrați-vă în Registrul Vitivinicol al RM!

Actualmente, în Republica Moldova se implementează reforma sectorului vitivinicol în conformitate cu cerințele prevăzute de Legislația Europeană și standardele europene, inclusiv cerințele față de trasabilitatea (caracteristica unui sistem de asigurare a calității unui produs) provenienței produselor vitivinicole, produsele vitivinicole cu indicație Geografică Protejată și Denumire de Origine Protejată. Registrul Vitivinicol este format din registrul plantațiilor viticole și registrul unităților vitivinicole.

Scopul proiectului constă în elaborarea unui Registru Vitivinicol funcțional și viabil, conform prevederilor Legislației Uniunii Europene, necesar pentru asigurarea trasabilității produselor vitivinicole, elaborarea politicilor și realizarea potențialului sectorului vitivinicol. Registrul Vitivinicol va permite: identificarea exactă a vinului (numărul partidei, seria etc.) și identificarea furnizorului și cumpărătorului din tot lanțul procesului de producere-comerț (viticultor, producător de vin, distribuitor, vânzător, exportator).

Proiectul este finanțat de Guvernul Republicii Cehia și realizat prin intermediul Agenției Naționale de Dezvoltare Rurală (ACSA) din Republica Moldova. Perioada de implementare a proiectului este de 24 luni, începând cu luna ianuarie 2015 și va fi finalizat în luna ianuarie 2017.

Obiecte ale înregistrării în registrul plantațiilor viticole sunt parcelele viticole cu soiuri de struguri pentru vin, cu soiuri de struguri pentru masă și parcelele plantațiilor pentru altoi și portaltoi. Conform Legii Viei și Vinului nr.57 din 10.03.2006, înregistrarea în Registrul Vitivinicol este obligatorie. Proprietarii care nu
vor înregistra parcelele viticole în Registrul Vitivinicol nu vor beneficia de dreptul de a realizarea roada de struguri. Înregistrarea în Registrul Vitivinicol se efectuează la Primărie, de către inginerul cadastral în baza cererii de înregistrare și a declarației pe propria răspundere, privind conformarea cu cerințele obligatorii de înregistrare.

Ne aflăm în preajma sezonului de colectare a roadei de struguri a anului 2016 și vă rugăm să vă grăbiți să vă înregistrați parcelele viticole în Registrul Vitivinicol până la început de sezon.

 

Serghei Popa,

Specialist în reglementarea regimului funciar

Categorie: APL | Adăugat de: angelazatic (09.02.2016)
Vizualizări: 37 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar