MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Cultură

Eminescu - poezie și destin

Poporul nostru a fost binecuvântat cu o mare personalitate, care a purtat numele lui în lume.

Anul acesta se împlinesc 166 de ani de la naștere  Marelui Poet. Chiar dacă mâna lui numai mai scrie de vreo 120 de ani, el nu a încetat să o mai facă prin poeții care au sorbit din izvorul neîncetat al operei sale.

Multe dintre manuscrisele sale încă n-au ajuns la tipar. O revelație e Eminescu în continuă desfășurare. Atât din adâncul de frumuseți incontestabile ale textelor, cât și din comoara ce încă mai stă ascunsă în caietele sale - vreo 9000 de pagini - donate de Titu Maiorescu Academiei Române în 1902. De la Eminescu orice rând, orice gând poate ascunde o scânteie de cer!

Au trecut peste o sută șaisprezece ani de când Eminescu nu mai trece pe lângă plopii fără soț. Atunci când trecea, cine nu îl cunoștea, draga lui iubită, azi, dacă ar trece, n-ar mai fi om din neamul lui să nu îl cunoască. De ce? Pentru că Mihai Eminescu este numitorul comun al sufletului poetic al neamului românesc. Eminescu e născătorul nostru de gânduri care ne-a învățat un grai al minunii: limba Eminescu, fără de care multe ar fi rămas și ar rămâne neînțelese și bucuria adâncurilor din om n-ar fi ajuns niciodată să iasă la lumina pământului.

Au trecut peste o sută șaisprezece ani de când, după ce și-a revărsat toată comoara de scântei ale minții lui nepereche, peste lume, lui Eminescu i s-a îndeplinit dorul de a trece dincolo în liniștea serii. Dar de atunci, în loc să se odihnească undeva, la marginea mării în tihnă răsare noapte de noapte pe bolta culturii române, întrecând în strălucire toate stelele. Nu are parte de repaus și e bine. E soarta nemuritorilor.

Au trecut peste o sută șaisprezece ani de când respirăm Eminescu și fruntea ne-a crescut ca a lui pe când îl citim, creștem cu Eminescu și vom mai crește mii de ani, dar nici unul dintre noi nu va ajunge la înălțimea lui, acolo sus, a Luceafărului. El va rămâne în veci. Unicul. Luceafărul. Eminescu e darul Providenței făcut românilor. Pentru miile de uși ale miilor de ani ce vor mai veni, românii au o cheie cu care vor deschide veacurile și vor intra în ele cu fruntea sus, cu frunte de luceafăr. Avem în Eminescu pașaportul fără dată de expirare al românilor, spre viitor! Peste tot unde au trecut pașii Luceafărului, au lăsat urme din pulbere de stele.

Studiat chiar și în literatura universală, elogiat de critici ca cel mai mare poet romantic al tuturor timpurilor, Eminescu nu va putea fi apreciat la adevărata sa valoare pe durata vieții, iar de înțelegere nu va avea parte decât de la prea puțini dintre contemporanii săi.

Referindu-se la puternica personalitate eminesciană, Petre Țuțea l-a numit pe Eminescu „sumă lirică de mari voievozi”. Numele lui răsună până unde sufletul îngheață și ființa se sfarmă. El a recuperat ființa identității noastre. El n-a uitat, în primul rând, niciodată biserica neamului său. La conacul Eminovicilor de la Ipotești sărbătorile erau ținute cu mare sfințenie. Orice zi care amintește de Eminescu, amintește de sufletul românului, de limba română, de noi în fața noastră și în fața lumii întregi. El a dat suflare unui nou timp al poeziei, a dăruit cuvântului intimitate, a așteptat mereu noul, Învierea noului neam. Răsfoim în poezia eminesciană urmele scripturilor bătrâne, un sensibil joc de cuvinte. Îl regăsim pe Eminescu un vindecător, prin poezie și un inovator, prin credință.

Despre influența luceafărului asupra contemporanilor, se poate afirma cu certitudine că Eminescu, prin talentul său literar și vastele sale cunoștințe, i-a eclipsat pe mulți alți poeți, care nu au putut fi apreciați fără a fi comparați cu el.

Cu cât Eminescu va fi al tuturora, va fi mai mult al nostru, și mai mare, și mai mare. The greatest Romanian poet, scria pe afișele celor două simpozioane americane. Un geniu nu are hotare. El se scrie în inimi. El se scrijelează în suflete. Spre nemurire. Spre neuitare.

 

http://www.poezie.ro

Categorie: Cultură | Adăugat de: angelazatic (02.19.2016)
Vizualizări: 18 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar