MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Cultură

Omagiu lui George Munteanu - profesor îngândurat

Limba este singura avere și cea mai sfântă moștenire a unui popor. Prin ea se înregistrează veșnica istorie a omului, a neamului.

Un împătimit luptător pentru îngrijirea și păstrarea tezaurului lingvistic a fost și George Munteanu, critic și istoric literar și publicist. În mediul academic este recunoscut ca cel mai profund și sensibil eminescolog. Pentru activitatea sa științifică și publicistică este recunoscută ca personalitate notorie la nivel global.

Născut în satul Bravicea, județul Orhei, România, într-o familie de țărani, de mic copil a dat dovadă de mult curaj, ambiție, voință și sacrificii pentru a deveni un intelectual „deplin”.

Timpul ne-a demonstrat că George Munteanu s-a dovedit a fi „așchia care a sărit departe de trunchi”. Departe de casă, își desfășoară activitatea la Cluj, în Franța, China, Germania.

În activitatea publicistică se impune ca savant în domeniul criticii literare la nivel universal.

Despre activitatea științifică a istoricului literar, în profunzime, și-au expus reflecțiile Nadejda Pruteanu și Elena Godovaniuc, specialiști în domeniul limbii și literaturii române care au marcat viziunea inconfundabilă a criticului literar George Munteanu. Este de remarcat că literatura română prin volumele Hyperion I, Viața lui Eminescu, Eminescu și eminesciana au întregit substanțial comoara compartimentului criticii literare naționale și universale, prevalând asupra viziunii călinesciene.

Savanții susțin că George Munteanu ne-a oferit un manual esențial de literatură română din a doua jumătate a sec. al XIX-lea, opere de referință, fără consultarea cărora nimeni nu se va mai putea ocupa de așa numita „Epocă a marilor clasici”.

„Eminescu și eminesciana”, „Introducere  în opera lui Creangă”, noutatea de substanță a lecturii propuse frapează prin conținut până azi.

În cadrul acestei ore de omagiu, participanții au  audiat interviul cu George Munteanu și opiniile lui Mihai Cimpoi despre opera autorului.

Întreaga activitate a fost realizată pe fundalul unor melodii de protest social care au actualizat problemele luptei pentru graiul națiunii române.

Fac un apel către toți cei ce-și doresc identitate națională, să studieze și să promoveze adevărul istoric al unității limbii, așa cum au făcut-o marii bărbați ai neamului - George Munteanu, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi și alții.

Nu uitați: rătăcitul de limbă este mai totdeauna un rătăcit de suflet, de neam, de omenire și de omenie.

 

Ludmila Țărnă,

șefă a Muzeului satului

 

Categorie: Cultură | Adăugat de: angelazatic (05.08.2016)
Vizualizări: 34 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar