MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Cultură

UN MUZEU ÎN GOSPODĂRIA PROPRIE

Ziua de 6 mai va fi una memorabilă pentru braviceni. Și nu doar că, în acea zi, de Sf. Gheorghe, a fost sărbătorit hramul satului. Lume multă s-a adunat la casa lui Valeriu Bordei, profesor de muzică. Motivul? Aici a fost sfințit muzeul pe care dânsul l-a amenajat în curtea proprie.

”Am construit și o încăpere separată de vreo 50 metri pătrați, pentru a-mi aranja frumos toate exponatele”, povestește braviceanul. Nu știe exact câte exponate are. Zice că a adunat și coveți, și cântare, și oale, și teascuri, și încă multe altele. Cam 70 la sută dintre obiecte le are de la consăteni. Cel mai vechi exponat din muzeul său este o biblie de vreo 200 de ani, scrisă în slavonă veche.

Fiind întrebat când și de unde i-a venit ideea de a deschide un muzeu în gospodăria proprie, dânsul a recunoscut că ideea a apărut cu mulți ani în urmă, când se afla departe de casă. Timp de 13 ani, Valeriu Bordei a muncit, ca mulți alți moldoveni, în Grecia. ”Am crezut că acolo voi fi pus în capul mesei”, face dânsul o remarcă, mai în glumă, mai în serios.

După ce a revenit acasă, s-a pus pe treabă. Pasiunea pentru exponatele vechi, dar și pentru muzee, l-a determinat să facă ceva frumos. Timp de aproximativ patru ani, a adunat exponatele, după care și-a creat propriul muzeu. Deocamdată, nu va percepe nici o taxă de la cei ce vor dori să vină la muzeul lui. Poate, pe viitor, cine știe. Timpul va arăta.

Chiar dacă în Bravicea mai există un muzeu al satului, Valeriu Bordei și-a dorit să aibă unul la el acasă. E o plăcere de nedescris atunci când cineva îi deschide poarta pentru a-i admira exponatele și munca depusă de-a lungul anilor, mărturisește. Se bucură pentru orice vizitator.

Valeriu Bordei ne-a mai povestit că, de-a lungul vieții sale, a vizitat foarte multe muzee, despre care a făcut și filmulețe. „Numai în Grecia am fost la vreo 50”, afirmă.

 

Natalia Junghietu,

redactor, ziarul „Expresul”

natalia.junghietu@gmail.com

 

Categorie: Cultură | Adăugat de: angelazatic (06.19.2016)
Vizualizări: 48 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar