MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Ecologie

Ce facem cu frunzele ?!

Toamna aceasta, satul nostru a fost acoperit de o perdea deasă de fum. Probabil că prea puțin sîntem informați despre consecințele acestei arderi, de frunze, care s-ar părea inofensive. S-a demonstrat că fumul produs în urma arderii ramîne la nivelul solului: la arderea unei tone de frunze uscate se produce 53 kg de monoxid de carbon,  18,5 kg de particule nocive, substanțe chimice care provoacă cancerul .
Unele studii au demonstrat că în această perioadă se dublează problemele respiratorii . Să nu uităm totodată că astfel de arderi pot fi o cauză și a incendiilor .

Consider că e important nu doar să constatăm problema, dar și oferim soluții, de exemplu:
Frunzele pot fi compostate cu uşurintă prin simplu fapt de a le aduna grămada, acestea supunându-se procesului de descompunere,  timp de un an sau chiar mai puţin, prin a folosi gropi de compostare și adăugarea nutrițiilor și a altor microbi pentru a accelera procesul de descompunere. În așa mod, veţi produce un îngrășământ  calitativ pentru solul de pe proprietatea voastră. Îngrășămîntul obținut este excelent pentru îmbogățirea solului, crearea unui strat de mulci (prin mulci se înțelege un strat de materie organică cum ar fi paie, frunze, resturi  vegetale, rumeguș) sau umplerea unor denivelări de sol.
Arderea frunzelor, deșeurilor se sancționează. Codul Contraventional al Republicii Moldova prevede:
"Articolul 115. (3) Arderea resturilor vegetale de orice provenienţă  se sancţionează  cu avertisment sau cu amendă de la 10 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei  fizice, cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice. (600 de lei)
Aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră, a celor din jur și de viitorul copiilor Voștri.

 Elena Godovaniuc

Director al Gimnaziului ”Ștefan cel Mare”

e-mail:elenagodov@gmail.com

 

Categorie: Ecologie | Adăugat de: angelazatic (02.18.2016)
Vizualizări: 57 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar