MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Ecologie

CINE TREBIUE SĂ FIE RESPONSABIL DE CURĂȚENIA ÎN CIMITIR?

Salubritatea Cimitirului constituie, în localitatea noastră, o problemă veche. Chiar dacă aparent acesta nu ar trebuie să fie o problemă (locatarii lui, neavând nicio necesitate), el continuă să fie mărul Discordiei printre cetăţenii satului.

Principalul semn de întrebare care apare, îl constituie CURĂŢENIA care lipşeşte, în unele cazuri, cu desăvârşire de, ani buni, pe la unele morminte. Pentru a vedea care este opinia bravicenilor, în acest caz, au fost rugaţi câţiva trecători să răspundă la 2 întrebări. Prima întrebare a cerut oamenilor să stabilească persoanele responsabile care ar trebui să îngrijească mormintele din cimitir. La acest capitol, oamenii sunt de părere că ar fi bine ca fiecare om, conştient să meargă la mormintele rudelor pentru a face curăţenie, iar în cazul în care oamenii sunt plecaţi peste hotare să fie o persoană responsabilă de curăţenie în cimitir şi acestei persoane să-i fie achitată o sumă de bani de către ruda decedatului. Este nevoie de o astfel de persoană pentru a şti cui trebuie de adresat pentru un astfel de serviciu. Fiind întrebaţi ce va fi de făcut cu persoanele iresponsabile, aceştia au declarat că Primăria trebuie să-şi asume responsabilitatea de a trimite “invitaţii” sau chiar să poarte discuţii cu aceştia. Dacă la prima întrebare suntem de părere că rudele decedaţilor sunt responsabile de amenajarea mormintelor şi a spaţiului din jurul lor, la a doua unde au avut de stabilit în gestiunea cui se află curăţenia din cimitir, aceştia au aruncat pisica în ograda autorităţilor locale şi au declarat că Primăria este cea care trebuie să facă curăţenie în cimitir.

Dacă facem o incursiune în timp, vom observa că APL a fost de cele mai multe ori receptivă la această problemă, evacuând grămezile de gunoi, făcând reparaţie în casa de pe teritoriu sau construind un veceu nou.

Ludmila Ţărnă, membru al a comunităţii noastre, care a vizitat mai multe ţări ale Europei, fiind rugată să se pronunţe asupra acestui fapt ne-a declarat următoarele: “E de datoria fiecăruia să aibă grijă de defuncţi, fie de rude, prieteni, dar marea trecere îşi face loc pentru fiecare. O practică demnă de urmat şi respectat poate fi însuşită de la italieni, francezi sau germani. Acolo, cimitirul este în supravegherea primăriilor, care gestionează ordinea în cimitir. Fac curăţenie, supraveghează mormintele şi la necesitate, reînnoiesc plăcile comemorative. Este o ordine de nedescris, iar pentru toate acestea locuitorii comunităţii plătesc o taxa locală.”

Practica ţărilor dezvoltate este una frumoasă, cei mai mulţi dintre consătenii noştri fiind impresionaţi de curăţenia şi amenajările de acolo, dar fără a specifica că cetăţenii de acolo plătesc taxe, precum şi faptul că locurile de veci sunt contracost.

Am apelat şi la parohul Bisericii “Sf. M.Mc. Gheorghe”, Rostislav Ţîmbal pentru a-şi exprima opinia vizavi de situaţia-problemă a salubrităţii în cimitir:” Primăria şi preotul trebuie să mobilizeze cetăţenii satului, de cel puţin 3 ori pe an pentru a face curăţenie generală”.

Primarul satului Alexei Zatic ne-a comunicat că primăria va construi o ladă pentru gunoi care va fi amplasată în spatele casei din cimitir și va asigura transportarea acestuia la gunoiștea autorizată.

De multe ori oamenii se împiedică de diverse superstiţii, care dăinuie de mai mult timp prin sat, cum? cînd? şi cine? trebuie să facă această curăţenie. Răspunsul este simplu: oricine, oricând (cu excepţia sărbătorilor religioase şi a zilelor de duminică) şi în mod obişnuit, cu sapa, grebla sau foarfeca de vie.

 Trebuie să fim conştienţi, de faptul, că îngrijirea mormintelor nu trebuie făcută doar în preajma Paştelui Blajinelor ci pe parcursul întregului an.

În numărul următor, vom demara o campanie socială de informare a cetăţenilor satului despre ziua stabilită pentru curăţenia generală care va avea loc în cimitir.

 Îndemnăm ca fiecare cetăţean să participle activ, deoarece unde îi unire, acolo este şi CURĂŢENIE.

Irina Zubcu,

 profesor de limbă română

irinazubcu1989@gmail.com

Categorie: Ecologie | Adăugat de: angelazatic (02.28.2016)
Vizualizări: 50 | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar