MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Ecologie

Raionul Călărași - În topul raioanelor din țară unde se înregistrează arderi record de vegetație

Statistica incendiilor din ultimii ani arată că în perioada de primăvară, odată cu creșterea temperaturii, raionul Călărași se menține în topul raioanelor din Republică, unde se înregistrează arderi de vegetație record, ca urmare a acțiunilor de igienizare a terenurilor agricole, grădinilor și curților de vegetația uscată și resturile menajere.

Pentru a informa cetățenii despre măsurile de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis, efectivul Secției Situații Excepționale Călărași permanent desfășoară lucrul de instruire în masă cu locuitorii atrăgând o atenție deosebită la necesitatea respectării regulilor de apărare împotriva incendiilor specifice perioadei date. Totodată, se discută permanent cu cetățenii, explicându-le riscurile la care se pot expune dacă nu respectă aceste reguli.

Pentru a preveni izbucnirea incendiilor generate de folosirea focului pentru igienizare, recomandăm cetățenilor să respecte următoarele reguli:

· utilizarea focului deschis pe timp de vânt este interzisă;

· prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement și în gospodăriile populației se face numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau alte vecinătăți;

· arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității;

· colectarea vegetaţiei uscate se va face în grămezi, iar în jurul acestora, se va curăța suprafața pe o distanță de 5 m;

· în cazul suprafețelor mai mari de 5 ha, trebuie asigurate: un plug, o cisternă cu apă, mijloace de tractare și personal de deservire.

· se interzice folosirea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu în apropierea locuințelor, a anexelor gospodărești, lângă depozitele de furaje, pe câmpuri și miriști, în apropierea pădurilor, precum și în interiorul acestora.

· Administratorii fondului silvic (indiferent de forma de proprietate), au obligația de a instrui și supraveghea pe cei ce tranzitează pădurea sau desfășoară activități în acest areal, privind fumatul sau folosirea focul deschis în pădure.

Distanțele minime de siguranță la care se poate face focul sunt:

· 40 m față de locurile cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi, etc.;

· 50 m față de materialele combustibile sau clădiri;

· 100 m față de depozite de furaje;

· 200 m față de liziera pădurii.

Arderea miriștilor și resturilor vegetale de pe terenurile agricole, indiferent de forma de proprietate, este interzisă.

Persoanele fizice și juridice sunt obligate să respecte în orice împrejurare normele de prevenire și stingere a incendiilor și să nu pună în pericol, prin deciziile și faptele lor, viața și mediul.

În cazul incendiilor produse în locuințe, păduri, plantații și alte bunuri materiale, persoanele fizice și juridice aflate în apropierea acestora au obligația să anunțe evenimentul la numărul de telefon 901 și să i-a măsurile necesare, după posibilități, pentru limitarea și stingerea incendiului, până la sosirea forțelor de intervenție.

 

Moraru Eugenia,

locotenent major al serviciului salvare,

Inspector Serviciul Apărare Împotriva Incendiilor a Secției Situațiilor Excepționale Călărași

Categorie: Ecologie | Adăugat de: angelazatic (05.08.2016)
Vizualizări: 29 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar