MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Economie

Creșterea caprelor — o afacere profitabilă

 Vitalie Petrici din s.Bravicea r-nul Călărași este un tânăr care a pus la cale o afacere cu cornute în satul unde locuiește. Și-a amenajat o stână de capre, așezată pe o zona botezată de localnici “Florna”. “Ideea mi-a venit spontan, deși tatăl de specialitate este zootehnician, îmi mărturisește băiatul. Am  început în 2007 această afacere începînd cu 80 de capre și dacă la început era mai greu, acum este un pic mai ușor. Afacerea este una cu perspectivă pentru industria alimentară. Ar fi bine să ne asociem mai mulți fermieri din raionul Călărași și să facem o linie de ambalare a laptelui de capră. Acest lapte este foarte bun, iar nouă ne va fi mult mai convenabil să vindem laptele decât brânza. Poți să iei și un credit, îți deschizi linia ta de ambalare și mai cumperi laptele de la alții, dar este păcat că la noi laptele de capră nu se vinde în magazin. La sigur „s-ar merita”, este convins Vitalie. Între timp, împreună cu un alt cioban duce caprele la pășune, le mulge și face brânză. În liniștea naturii Vitalie are timp pentru a-și face planuri noi, mai ales că-și dorește mult să adune mai multe capre și să formeze o gospodărie țărănească. Investițiile pe care le-am făcut inițial sunt foarte mici, îmi destăinuie proprietarul stânei. Caprele sunt de-ale noastre, de rasă comună. Laptele de capră este foarte bun pentru sănătate, dar oamenii nu prea cunosc aceasta. Eu cred că este o afacere profitabilă. Eu nu cred că este rentabil să aduc capre de rasă și să le hrănesc cu mâncare și concentrate, afirmă păstorul privind la cornoratele care se tot zbenguie. Caprele de la stâna sa dau cel puțin un litru și jumătate de lapte pe zi, iar de la iedele care au fătat anul acesta pentru prima dată Vitalie mulge de la 500 la 700 grame . Cât privește diferența dintre laptele de capră și cel de vacă, Vitalie este sigur că primul este mai benefic pentru sănătate și poate fi chiar mai gustos, totul depinde cum sunt întreținute patrupedele și ce fel de iarbă pasc. “Gustul laptelui și al brânzei depinde mult de imaș. Dacă caprele nu sunt tunse și sunt murdare, ele elimină transpirația prin lapte și se simte un miros urât. În cazul nostru, noi le tundem și le îngrijim, așa că laptele nu are careva miros neplăcut. Și fiindcă gustul laptelui depinde de iarbă, aici avem un imaș cu o mie și una de ierburi, iar laptele este foarte gustos. Unii le dau tot anul drumul la capre să pască, și din cauza secetei nu prea au ce mânca. Eu însă le scot pe imaș în ultima duminică din aprilie, până atunci le țin închise, ca iarba să crească. Noi avem foarte multe pământuri părăsite cum a fost și acesta, iar ele trebuie utilizate. Nu vinde laptele, ci face brânză. Mulți comandă brânză, mai ales, pentru iarnă. Antreprenorul are și un mesaj pentru ceilalți tineri care vor să investească acasă banii făcuți peste hotare. Eu le spun să aibă mai mult curaj și totul va fi bine. După ce am început afacerea mă tot gândeam de ce oare m-am apucat de ea, dar acum sunt mândru de ceea ce fac, spune împlinit Vitalie Petrici.

Rodica Dînga, contabil                                                                                                                                      dingarodica@gmail.com

 

Categorie: Economie | Adăugat de: angelazatic (02.18.2016)
Vizualizări: 59 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar