MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Economie

NISIPĂRIA DIN BRAVICEA

 

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Ecologic de Stat, pe teritoriul Republicii Moldova există aproximativ 400 de nisipării ilegale. Acest lucru cauzează prejudicii materiale statului (deoarece nisipul este o resursă naturală, proprietate a statului), dar și creează  prejudicii mediului ambiant, precum şi pune în pericol viaţa lucrătorilor acestor cariere.

Soluționarea acestei probleme este pusă pe seama primăriilor fiecărei localități unde există nisipării. E de înțeles de ce primăriile evită să facă acest lucru, deoarece sătenii sunt nevoiți ulterior să cumpere nisipul. (care și până la momentul de dare în arendă sau vînzare a terenului o făceau de la personae neautorizate – proprietari de mașini, tractoare, căruțe). În același timp, nu se analiza prejudiciul care îi era adus mediului, pericolul alunecărilor de teren din cauza exploatării incorecte a carierei, folosirea irațională ulterioară a terenului deoarece este nevoie ca după finisarea extragerilor toată procedura să se încheie cu recultivarea terenului.

Având un astfel de teren pe teritoriul satului nostru, desigur că primăria trebuia să identifice o persoană sau agent economic care ar lua în arendă sau ar cumpăra terenul respectiv . În urma licitației organizate de Primăria Bravicea, Societatea cu Răspundere Limitată ,,IONEL AGIL", a luat în arendă terenul , căruia, la propunerea Consiliului Local, prin Hotărîrea Guvernului, i-a fost schimbată destinația (1,6600 hectare) din teren agricol (arabil), cu trecerea în categoria de terenuri destinate industriei, transporturilor, telecomunicațiilor și cu alte destinații speciale, în scopul extragerii zăcământului de nisip pentru construcții ,,BRAVICEA". Totodata, SRL ,,IONEL AGIL" a fost obligată să returneze în circuitul agricol, terenul după epuizarea extragerii zăcământului de nisip pentru construcții ,,BRAVICEA", în conformitate cu proiectul de recultivare. Terenul a fost transmis în arendă pentru o perioadă de cinci ani, iar după expirarea termenului, terenul a fost procurat de SRL ,,IONEL AGIL". La deservirea obiectului, pentru exploatarea zăcământului de nisip, pentru construcții, s-a permis a fi folosite drumurile de acces existente Aș vrea să vă informez că pentru restabilirea drumurilor agentul economic a cheltuit 40 de mii lei și aici expun rugămintea directorului SRL, dl Cupcea Valeriu, ca sătenii să folosească cu grijă aceste drumuri și să evite circulația în condiții meteo nefavorabile (ploaie, glod) care duc la stricarea lui.

 Prețul pentru procurarea unui metru cub de nisip este de 100 de lei, iar pentru locuitorii satului Bravicea este de 80 lei. SRL și-a extins activitatea și din martie 2016 doritorii vor avea posibilitatea să procure și nisip cernut (prețul pentru nisipul cernut la moment nu-l cunoaștem, dar o să vă informăm  în numerele următoare). Zilele în care puteți face procurarea: de luni pînă sâmbătă, de la ora 8.00 la ora 17.00. Persoana de contact: Cupcea Valeriu, nr. telefon 069131965. Nisipăria din  Bravicea anunță că angajează tractorist și buldozerist. Doritorii sunt rugați să apeleze același număr de telefon.

P.S. Aș vrea să exprim mulțumiri dl Cupcea Valeriu pentru receptivitate și ajutorul pe care îl aduce instituțiilor bugetare prin oferirea gratuită a nisipului și chiar transportarea acestuia.                                                                            

Elena Godovaniuc, consilier local, Primăria Bravicea                                                                                                                               elenagodov@gmail.com

Categorie: Economie | Adăugat de: angelazatic (02.28.2016)
Vizualizări: 237 | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar