MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Editorial

CINE VREA – POATE!

De fiecare dată când merg pe drumurile satului, mă întreb de ce satul meu natal, cu oameni care, majoritate, au gospodării îngrijite, amenajate și curate, la general, arată destul de sumbru? De ce unii dintre noi preferă curățenia, confortul, frumosul în ogradă, iar murdăria, gunoiul, urâtul-în drum? Noțiunea de frumos este ceva care bucură ochiul indiferent de faptul dacă „albul” și „negrul” sunt despărțite prin porți și garduri.

Pe parcursul ultimilor ani, fiind implicată în mai multe proiecte, am avut fericita ocazie, grație finanțatorilor străini, să vizitez țări precum Polonia, România, Letonia, Ucraina. Pe lângă aspecte legate de meseria de bibliotecar, m-au impresionat întotdeauna locurile vizitate și atitudinea oamenilor față de modul salubru de viață. De fiecare dată îmi pun întrebarea: de ce ei pot menține în curățenie locurile în care trăiesc, dar noi-nu? Răspunsul îl cunosc nu doar eu, dar și Dumneavoastră: NOI NU DORIM ca satul nostru să arăte frumos și curat! Altfel, cum se explică faptul că fiecare râpă și drumurile din sat sunt pline de pungi și flacoane de plastic, cutii de conserve și gunoaie menajere, chiar dacă avem locuri speciale pentru depozitarea acestora și gospodării cu ogrăzi frumos amenajate în stil european?

Indiferența cu care ne-am obișnuit să tratăm lucrurile ne autodistruge dacă nu știm să trăim într-o lume curată. Este mai lesne să lăsăm gunoiul la intersecție de drumuri, la marginea satului, pe ogoare, decât să-l ducem la gunoiștea autorizată și să ne bucurăm de o faptă bună pe care am făcut-o pentru noi și viitorul copiilor noștri?

Este mai ușor să dăm foc gunoiului care nu arde, dar fumegă, zile întregi, poluând mediul și învăluind satul într-o perdea densă de fum iute și pătrunzător, care afectează sănătatea noastră ca mai apoi să cheltuim bani pentru tratamente?

Ne mândrim cu faptul că avem animale domestice, deșeurile cărora se scurg pe drumurile satului, (în mod intenționat facem acest lucru), nechibzuind asupra faptului că, consătenii noștri au tot dreptul să meargă pe drumuri curate.

Nu ținem cont de faptul că muzica ce sună prin boxele conectate la maxim în plină zi tulbură liniștea membrilor comunității, pentru că ne gândim numai la propriul confort, nu și la cel al aproapelui nostru.

Nu va veni nimeni să ne ajute dacă nu dorim să ne ajutăm noi singuri. Cum? Foarte simplu! SĂ NU FIM INDIFERENȚI!  Să ne pese de sănătatea noastră și a copiilor noștri, de aspectul localității în care trăim. SĂ NE IMPLICĂM! O putem face prin colectarea gunoiului în saci pentru a fi preluat în ultima sîmbătă a lunii de către un transport oferit de către primărie; prin a ne gândi foarte bine atunci când intenționăm să dăm foc gunoiului care poluează aerul și deranjează vecinii; prin a ne fi rușine atunci când aruncăm zoile în drum; prin a nu tolera manelele care tulbură liniștea publică.

În cazul în care conștientizăm faptul că suntem capabili să ne identificăm problemele și să dorim rezolvarea lor, strategia dezvoltării comunităților noastre ar fi una extrem de simplă: CU oameni, PRIN oameni și PENTRU oameni.

Ne rămâne doar un lucru atât de simplu de făcut: SĂ VREM să schimbăm condiția umană mizeră în care trăim! Eu vă îndemn să facem acest lucru împreună.

Angela Zatic

redactor-șef, „Curierul de Bravicea”

angelazatic@gmail.com

 

Categorie: Editorial | Adăugat de: angelazatic (04.01.2016)
Vizualizări: 30 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar