MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Editorial

De 6 luni împreună…

Începând cu luna noiembrie 2015 satul nostru, datorită Programului NOVATECA, s-a bucurat de apariția unui ziar care își are numele de „Curierul de Bravicea”. Ziarul este produsul oferit membrilor comunității în cadrul Serviciului Inovator de Bibliotecă „Este ziarul tău! Informează-te și implică-te. În acest timp, pentru realizarea ziarului a fost formată o echipă de persoane din diverse domenii de activitate, vârste și interese.

Ziarul a fost împărțit pe domenii (pagini), iar fiecare dintre acestea a avut câte două persoane responsabile de elaborarea articolelor. Uneori se adresau la redacția ziarului (care este Biblioteca Publică „George Munteanu”) și persoane dornice de a publica un articol sau propriile creații artistice.

Faptul că 23 de persoane au scris articole pentru 7 numere de ziar merită apreciere. Interesul pentru biblioteca modernă  și serviciile inovatoare oferite utilizatorilor i-a făcut pe oameni mai deschiși în a aborda subiectele, a discuta despre probleme și a găsi soluții. Unii dintre membrii echipei de implementare a proiectului au descoperit în ei calități despre care nici nu bănuiau. A redacta un articol pentru ziar, a-ți expune părerea despre anumite subiecte, a discuta liber cu colegii, a solicita informații de la APL fără teamă, a duce un dialog cu comunitatea nu sunt lucruri deloc ușoare. Faptul că entuziasmul și voluntariatul sunt două aspecte care stau la baza SNB „Este ziarul tău! Informează-te și implică-te” dezvoltă simțul responsabilității, implicării, curajului. Succesul, la etapa actuală, constă în activitatea unei echipe din 18 persoane, diferite după vârstă, interese, capacități, capabilă de a crea un produs al bibliotecii publice și a-l prezenta comunității.

Pagina de facebook a ziarului „Curierul de Bravicea” este apreciată de utilizatori.

Deseori s-a speculat pe aspectul cât li se plătește persoanelor care scriu articole. Răspunsul este simplu, chiar dacă greu de crezut: Persoanele care lucrează asupra ziarului, muncesc pentru binele comunității în bază de voluntariat. Programul NOVATECA a sponsorizat resursele materiale nu și cele umane. Pentru continuitatea proiectului, APL Bravicea a oferit un suport financiar estimat la 2460 lei pentru hârtie și cerneală.

Vorba unui mare jurnalist spunea că... unde este transparență acolo sunt mai puține bârfe... este veridică și pentru noi, de fiecare dată membrii colegiului de redacție au adus cititorilor informație de interes și mai ales veridică, ei putând fi contactați la adresa de e-mail sau chiar numărul de telefon.

Munca depusă este mare, multă și grea, uneori imposibilă deseori lovindu-ne de prejudecăți, încăpățânarea și refuzul unor membri ai comunității de a face un bine. Cu toate acestea, este îmbucurător faptul că ziarul are popularitate, iar oamenii sunt informați corect, astfel nelăsând loc bârfei să prindă rădăcini.

Mulțumim partenerilor: Fundației „Bill și Melinda Gates”, Programului NOVATECA, APL Bravicea, Gimnaziului „Ștefan cel Mare”, Serviciului Protecției Civile și Situații Excepționale Călărași pentru susținere, încurajare, ajutor și înțelegere.

Mulțumim membrilor comunității pentru susținerea inițiativelor sociale, voluntarilor pentru implicare.

 

Angela Zatic, Redactor-șef;

Irina Zubcu, Reporter;

Ziarul comunitar „Curierul de Bravicea”

Categorie: Editorial | Adăugat de: angelazatic (06.19.2016)
Vizualizări: 51 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar