MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Editorial

Deschide o secție de votare în localitatea ta, susține alegerile din România!

Este cunoscut faptul că tot mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova obțin Cetățenia română.
Totodată din ce în ce mai mulți dintre aceștia, se implică activ în viața politică românească și participă la alegerile din România, astfel BENEFICIIND DE DREPTURILE pe care le oferă statutul de cetățean al României.

În noiembrie 2016, în România vor avea loc alegeri parlamentare. Noutatea acestui scrutin pentru alegerea Parlamentului României constă în posibilitatea de înființare în străinătate a secțiilor de votare în localitățile de domiciliu a cel puțin 100 de cetățeni români. În acest fel, cetățenii Republicii Moldova, care dețin și cetățenia României, vor putea vota în orice localitate sau grup de
localități în care sunt înregistrați cel puțin 100 de cetățeni români.

Deschiderea secției de votare se va face doar în baza înscrierii alegătorilor în Registrul electoral. Pentru aceasta, persoanele care dețin Cetățenia română trebuie să depună personal sau să transmită
prin poștă la ambasadă (str. București 66/1) un pachet de documente care include:
1. Cererea scrisă (de mână sau tehnoredactată), datată și semnată, care trebuie să cuprindă numele, prenumele și codul numeric personal al alegătorului, opțional adresa de e-mail, precum și alte date sau informații considerate relevante de către alegător;
2. Copia simplă a actului de identitate românesc;
3. Copia simplă a buletinului și a fișei de însoțire;
Modelul cererii poate fi descărcat de pe site-ul ambasadei: www.chisinau.mae.ro.

Totodată este foarte important ca din localitatea dvs. să fie depuse cel puțin 100 de cereri pentru deschiderea unei secții de vot.

Astfel dacă aveți rude sau cunoscuți care dețin Cetățenia română, îndemnați-i să se înscrie în Registrul electoral! Termenul limită de înscriere – 15 august 2016. Cine nu se înregistrează să voteze în localitatea lui, va fi obligat să meargă tot la consulat sau la ambasadă și nu va putea vota la el acasă.

Dacă vă veți înscrie în Registrul electoral, veți avea posibilitatea să votați mai aproape de dvs., inclusiv în localitatea în care locuiți și o să evitați cozile obișnuite la secțiile de votare și nu veți cheltui nimic pentru deplasarea în centrul raional. În plus, cu cât mai multe voturi din Republica Moldova vor merge în România, cu atât mai multă grijă va avea statul român de noi.

Să nu uităm că se apropie cu pași mici, dar repezi, anul 2018, când se vor împlini 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România în urma unei decizii a Sfatului Țării din Moldova. Mișcarea civică „Tinerii Moldovei” întreprinde numeroase acțiuni ce sprijină unionismul care ne va aduce multe beneficii. Ei sunt parte a Sfatului Țării 2, o mișcare puternică unionistă cu un scop nobil – Unirea Basarabiei cu România și reîntregirea poporului român!

 

Iurie Lapp, Secretar-interimar,

Primăria Bravicea

Categorie: Editorial | Adăugat de: angelazatic (09.02.2016)
Vizualizări: 49 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar