MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Editorial

E ZIARUL TĂU! IMPLICĂ-TE!

În luna noiembrie, a anului trecut, 23 persoane  au participat la un atelier desfășurat pe parcursul a două zile în care au învățat cum să facă jurnalism de calitate. 10 dintre ele sunt implicate în diverse domenii de activitate, iar jurnalismul este o pasiune. Activitatea este bazată pe voluntariat, iar implicarea cetățenilor satului este așteptată și binevenită.

Ziarul local, care apare sub titlul de „Curierul de Bravicea”, este un Serviciu Inovator de Bibliotecă și are scopul de a informa corect cetățenii satului. Pentru comoditatea cetățenilor, ziarul apare în format tipărit și on-line.

Necesitatea de a fi informați corect, cetățenii satului o au de mai mult timp, iar ideea creării ziarului este un răspuns la această necesitate. Pentru a fi valorificată opinia cititorilor, colegiu de redacție a elaborat un chestionar, care cuprinde 4 întrebări simple ce vizează  designul și conținutul ziarului, dar și rubrici, aspecte noi pe care trebuie să le conțină un ziar local.

Chestionarul a fost completat de cetățenii care au citit ambele numere ale ziarului și au o opinie formată în acest sens. Persoanele implicate au vârsta cuprinsă între 10 și 70 de ani.

Satul are nevoie de un ziar? Este prima întrebare la care au răspuns 5 bărbați și 26 femei. Respondenții au avut 3 variante de răspuns: da, nu, nu știu. Răspunsul a fost unanim, DA. Prin urmare, este îmbucurător faptul că nevoia de a fi informat corect a fost satisfăcută de apariția ziarului.

Cea de-a doua întrebare: Sunteți mulțumiți de designul și conținutul ziarului? a vizat dacă consumatorii noștri sunt de acord cu formatul ziarului, precum și calitatea articolelor publicate și a aranjării acestora. Răspunsurile au fost: da - 28, nu - 0, altă opinie - 3. Chiar dacă li s-a oferit spațiu necesar pentru a-și exprima opinia, persoanele care au subliniat altă opinie nu au specificat care ar fi aceasta.

Care pagină vi se pare cea mai interesantă? A fost cea de-a treia întrebare la care participații au avut de selectat din variantele de răspuns (acestea le-a constituit denumirile domeniilor). Aici respondenții au avut posibilitatea să selecteze mai multe variante. Iar rezultatele înregistrate au fost următoarele: Social - 10 APL - 2, Educație - 16, Sănătate - 14, Economie - 3, Agricultură - 4, Sport - 1, Cultură - 13, Ecologie - 4, Sfaturi utile - 6, Cu mâna pe condei - 10, Anunțuri - 9.

După principiul cere și ți se va da, ultima întrebare, adică cea de-a patra, Ce ați vrea să mai conțină ziarul? vrea ca publicația noastră să fie una așteptată și familială, iar acest lucru este subliniat de sugestiile participanților. Astfel printre numeroasele sugestii întâlnim: Felicitări pentru diverse ocazii (persoanele care vor să felicite pe cineva cu o ocazie, le așteptăm la redacția ziarului sau să contacteze o persoană din Colegiu de redacție), Apariția noilor tehnologii (în numerele următoare vom aborda astfel de teme), Fragmente literare (acest lucru se realizează în pagina cu Mâna pe condei, iar pe viitor vom publica și fragmente literare semnificative), Informații despre personalități-modele (chiar în numărul curent s-a realizat acest lucru), Moda (având la bază că sănătatea este mereu la modă, acest aspect îl vom aborda în cadrul rubricii Sănătatea), Semnificația sărbătorilor (despre semnificația sărbătorilor s-a scris în editorialul din luna ianuarie, dar se va realiza și în numerele viitoare), Creații proprii ale copiilor (desene, poezii), bancuri (cine deține informații despre astfel de copii sau are creații proprii, rugăm să ne contacteze), Activități culturale (orice activitate culturală desfășurată în sat a fost reflectată, iar dacă cunoașteți evenimente culturale, care se desfășoară în cercuri restrânse, contactați-ne).

Au fost sugerate și rubrici noi ca: Știați că..., De toate pentru toți, Codul bunelor maniere. De toate sugestiile dvs. se va ține cont, iar de acest lucru vă veți convinge, citind ziarul.

 

Irina Zubcu,

Profesoară, Gimnaziul „Ștefan cel Mare”

 

Categorie: Editorial | Adăugat de: angelazatic (02.18.2016)
Vizualizări: 46 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar