MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Editorial

Profesorul ca și model

Învățătorii mei mi-au fost model.

Nu toți, ce-i drept. Este o afirmație îndrăzneață. Dar acum, ca și atunci, avem dreptul de a alege. Cel puțin modelele.

Astăzi, când mulți spun că nu ai avea nevoie de modele în viață, sindromul omului independent, individualist care se cațără pe scara socială călcând peste cadavre este o realitate.

Tendința de a nu accepta moravurile, mentalitatea, tradițiile unui anumit mediu, este un lucru obișnuit. Cu toate acestea, azi avem din ce în ce mai mult nevoie de un model, de un standard. Ne lipsesc reperele din cauza valorilor răsturnate chiar dacă terenul este fertil?!

La modă sunt modele inspirate din realitatea cotidiană. Un corp, o carieră, o familie perfectă. Vrem totul sau nimic. Aici și acum vrem să luăm de la viață totul. Și acest lucru să se întâmple cât mai rapid. Dar, nu știu dacă reușim să devenim oameni. Știm ce vrem, dar nu știm de ce vrem.

Eu am avut modelul profesorului. Inteligent, responsabil, răbdător. Nu pentru că astăzi n-am avea profesori-model. Pur și simplu, dacă e să spunem lucrurilor pe nume, sunt tot mai puțini care preiau acest model.

Diriginta mea a ținut la distanță urâțenia și lăcomia lumii suficient de mult, ca noi să prindem puteri și să ne putem apăra singuri. Ea ne-a învățat să prețuim bunătatea, ne arătă și acum forța răbdării, a curajului.

Am notat un citat scris și despre ea: Un bun profesor nu are nevoie de fluier ca să fie urmat. Nici nu trebuie să împingă de la spate. Un profesor bun merge în rând cu tine în timp ce explorezi, inventezi, creezi, întrebi sau încerci să-ți explici.

Profesorii mei mi-au pus în palme frumusețe. Mi-au dat cuvinte, imagini, idei din care mi-am construit o viață. Și orice voi fi clădind, temeliile le-am pus împreună.

Un singur profesor bun poate schimba lumea noastră interioară. Un profesor bun ne ajută să dăm un sens vieții noastre oricât de grele ar fi timpurile.

Dumneavoastră, dragi profesori, ne-ați dat lecții de viață spunându-ne: faceți bine orice ați alege să faceți...

... Profesorii încearcă.

Ei dau tot ce pot. Uneori chiar mai mult decât pot. Iar noi, liberi și nerăbdători să zburăm plecăm,
fără să ne dăm seama că i-am luat cu noi pentru totdeauna.

 

Angela Zatic, Bibliotecar-șef,

Biblioteca Publică „George Munteanu”

Categorie: Editorial | Adăugat de: angelazatic (10.10.2016)
Vizualizări: 40 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar