MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Editorial

Un an cu NOVATECA

Mă întreb dacă e mult sau puțin pentru realizarea unui vis, devenit realitate datorită efortului mai multor parteneri. Un an care ne-a ținut într-un ritm alert, aducându-ne schimbarea mult așteptată-modernizarea bibliotecii. Și pentru că acest fapt a generat servicii inovative și a schimbat percepția noastră, a tuturor despre rolul și locul bibliotecii publice în comunitate, astăzi putem opera cu niște date statistice care pe bună dreptate definesc istoria de succes a Bibliotecii Publice ”George Munteanu”.                                                        

240 mii lei pentru renovarea spațiului bibliotecii. 100 mii lei din partea Novatecii pentru tehnologii informaționale și serviciul inovator Editarea ziarului comunitar ”Curierul de Bravicea”. 604 utilizatori de diferite vârste- copii, tineri, adulți, vârstnici beneficiari ai serviciilor oferite de biblioteca publică. 5938 utilizatori au deschis ușa bibliotecii pentru a afla, a cunoaște, a comunica, a studia, a lectura; a participa la activități culturale, a explora Internetul (de 2 ori mai mulți comparativ cu anul 2014). 369 utilizatori unici de Internet au utilizat 5 computere Novateca, efectuând 3810 vizite la bibliotecă în acest scop. Aproape fiecare  utilizator public, posesor al unui telefon mobil a accesat Internetul, la bibliotecă, prin rețeaua WI-FI. 5 servicii inovative pentru beneficiarii bibliotecii în funţie  de vârstă, interese, necesitate; 4 produse ale bibliotecii:  https://bibliotecabravicea.wordpress.com; https://www.facebook.com/Biblioteca.Bravicea/ https://www.facebook.com/curieruldebravicea; http://curierulbrav.ucoz.ro/ prin intermediul cărora impactul unor postări se cifra la 700; nu știu câte vizite de la distanță a avut biblioteca  pe parcursul unui an, dar știu că o poză (cu cei dragi și apropiați) valorează mai mult decât drumul spre casă din Italia sau Canada; o sumedenie de lucruri mai mult necunoscute decât cunoscute pentru un simplu bibliotecar; bucurii, succese, frustrări, dezamăgiri...

E mult sau puțin? E...un început. Avem doar un an...

1. SNB ”Țăranul-voievod al țarinei vine să susțină inițiativa unui grup de agricultori care doresc să afle toate secretele despre plantarea și întreținerea puieților de nuci-cea mai profitabilă afacere pentru țăranii din spațiul rural. Atelierele on-line, dar și cele practice, la care participă beneficiarii serviciului le sunt de real folos; iar sfaturile specialiștilor–garanția succesului. Și pentru că Novateca le-a oferit această posibilitate utilizatorilor Bibliotecii Publice ”George Munteanu” din s. Bravicea, Călărași, deseori cuvîntul biblioteca este substituit  acum prin Novateca.

2. SNB ”Frumosul va salva lumea” oferă posibilitatea elevilor  de a-și dezvolta abilitățile în cunoașterea artelor plastice. Informîndu-se, pensula utilizatorului găsește frumosul care bucură ochiul și nu lasă indiferent, iar multe dintre operele literare ale poeților prind culoare...

3. SNB ”Școala altfel e acceptat de către utilizatorii cei mai fideli-elevii pentru faptul că echipamentul performant al Sălii Multimedia oferă posibilitatea de a-și pregăti temele pentru acasă inteligent, operativ, interactiv, într-un mod original.

4. SNB ”Factura on-line” este serviciul utilizat de către posesorii cardului bancar, activat pentru posibilitatea achitării serviciilor comunale on-line .

5. SNB ”Este ziarul tău! Informează-te și implică-te  Ideea unui ziar local vine ca un serviciu inovator de bibliotecă oferit membrilor comunității. Proiectul, finanțat de către Programul Novateca ne oferă oportunitatea de a  lucra împreună, a ne cunoaște mai bine, a ne asuma niște responsabilități față de comunitatea în care trăim.  Ziarul apare odată pe lună cu un tiraj de 200 exemplare imprimate în Biblioteca Publică ”George Munteanu” și este difuzat în comunitate cu ajutorul unei biciclete.O echipă din 10 persoane muncește în bază de voluntariat asupra „Curierului de Bravicea”.

6. SNB ”Clubul femeilor”- are scopul de a organiza util și plăcut timpul liber al femeilor prin activități de implicare în rezolvarea problemelor comunității, inițierea unui ansamblu de femei, instruire în utilizarea Internetului, montarea unei piese de teatru, inițierea atelierelor de broderie și croșetare, marcarea evenimentelor familiale, organizarea de excursii etc.

Angela Zatic,                                                                                                                                                                         Bibliotecar-șef, Biblioteca Publică ”George Munteanu”                                                                     angelazatic@gmail.com

Categorie: Editorial | Adăugat de: angelazatic (02.28.2016)
Vizualizări: 63 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar