MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Educaţie

A vorbi frumos este o calitate…

Tradiţiomal, la începutul lunii decembrie, Biblioteca Publică „George Munteanu” în colaborare cu Gimnaziul „Ştefan cel Mare” desfăşoară Concursul „Oratorul Anului”. Anul acesta, concursul s-a bucurat de cea mai mare popularitate, adunînd 40 de elevi din clasele a II-IX-a, dar şi de discursuri bine pregătite şi prezentări frumoase.

Cu toţii admirăm o predică frumoasă a unui preot, o vorbă bună, plină de speranţă a unui medic, o lecţie reuşită sau un discurs excelent a unui dascăl sau politician şi chiar o discuţie, o conversaţie civilizată între oameni.

A vorbi frumos este o calitate şi denotă gradul superior de educaţie, instruire, cultură şi civilizaţie, bunul simţ, cei şapte ani de acasă şi mulţi ani de învăţătură privind convieţuire socială în armonie, respect reciproc şi bunăvoinţă. Toate acestea nu se culeg de pe copaci şi nici nu te loveşte cineva cu ele în cap într-un moment dat...ele se obţin printr-un conglomerat de eforturi depuse de o mulţime de oameni, care îşi doresc ca TU să ajungi o personalitate, dar şi prin dorinţă şi  muuuuuultă muncă din partea ta.

În scopul formării competenţelor ortoepice, dar şi a promovării lecturii  Biblioteca Publică „George Munteanu” a organizat în anul 2012 prima ediţie a Concursului „Oratorul Anului” , avînd ca participaţi, elevii din clasele gimnaziale şi liceale. La cea de-a doua ediţie, organizatorii au dat importanţă şi elevilor claselor primare, propunîndu-le o temă pe care elevii au abordat-o cu entuziasm.

Regulamenutul concursului este unul simplu, conform unor etape. La prima etapă, participanţilor li se propun cîte două teme în conformitate cu necesităţile şi specificul de vîrstă. Participanţii îşi aleg o temă, din cele propuse, şi pregătesc, în prealabil, un discurs de 2-2,5 minute. Aceasta constituind tema de acasă. Discursul, în cadrul concursului, este ţinut în faţa participanţilor şi evaluat conform unor criterii pe care participanţii le cunosc, de către un juriu competent.

La cea de-a doua etapă, participanţii au avut de răspuns la cîte o întrebare care se referea la una din temele propuse de organizatori pentru respectiva categorie de vîrstă. S-a evaluat promtitudinea, coerenţa şi deplinătatea răspunsului. Această etapă este o noutate a ediţiei din anul acesta.

Ultima etapă a fost una hazlie deoarece primii trei participanţi, care au acces pînă la acel moment al concursului, au avut de pregătit un discurs ad-hoc, propunîndu-i-se o imagine haioasă.

Copiii s-au distrat şi au învăţat din discursurile celorlalţi participanţi, fiind chiar surprinşi de buna pregătire a unora dintre ei, care la ediţiile din anii trecuţi nu au obţinut locuri premiante.

La ediţia din anul acesta, s-au învrednicit de titlul de Cel mai bun Orator, următorii participanţi: Veveriţă Oleg, Blanaru Cristina, Caldare Nicoleta şi Doina Bumbu.

Viitorul este al frumosului. Frumosul în vorbire, comportare, în ţinută, în artă şi cultură, în mass-media, în arhitectură trebuie să învingă urâtul, bădărănia, obrăznicia, nesimţirea, violenţa şi incultura.

În acest scop, doamnelor şi domnilor, vă propun să vorbim frumos. Să creăm în familie, la locul de muncă, în societate, o atmosferă plăcută.

Prin cuvinte şi vorbire frumoasă, corectă, civilizată, vom câştiga cu toţii, iar zicala vorba dulce mult aduce îşi va arăta forţa ei binefăcătoare pentru toţi. Ea exprimă experienţa milenară a poporului român.

Să n-o uităm niciodată!!!

Irina Zubcu,

Moderatoarea concursului

irinazubcu1989@gmail.com

Categorie: Educaţie | Adăugat de: angelazatic (02.18.2016)
Vizualizări: 57 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar