MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Personalităţi ale satului

Braviceni demni de tot respectul

A rămas în legendă anul 1928, dar a intrat în legenda anului 1928 și satul Bravicea, un loc sub soare parcă obișnuit, în realitate însă nu chiar obișnuit.

Să luăm aminte următoarele: Ne relatează fizicianul, savantul Ion Holban, că în acel an se țineau lanț descoperirile în domeniul științei și anume, luase ființă o nouă și neordinară paradigmă a fizicii moderne − mecanica cuantică. Descoperirile erau semnate de Schrodinger, Born, Heisemberg, Dirac, Fermi, Klein, Fok, Frenkel, Kramers, Jordan, Vlek, Debye, Kroning etc. Și tot în acel an De Broglie, plin de încredere (cu un an înainte fusese confirmată experimental năstrușnica lui idee privind dualismul corpuscul-undă), începe să țină cursuri de mecanică cuantică la Universitatea din Paris. Ca mai târziu mecanica cuantică să devină instrumentul principal de lucru al gemenilor Vsevolod și Sveatoslav, născuți la 26 septembrie 1928, în satul Bravicea, județul Orhei.

Uimitoare rămâne întrebarea retorică, ce „plan” o fi avut Dumnezeu pentru acel an? Oricum am interpreta, cert mai e și un alt detaliu inexplicabil, probabil, pentru noi. Cu mare plăcere povestea mama gemenilor, Natalia Moscalenco, cum în acel an se așternuse troiene mai înalte ca omul și se minuna toată suflarea de „semne bune anul are”... Chiar dacă o fi fost niște simple coincidențe, perfecțiunea lor, îndemnau la meditații serioase. Căci cei doi gemeni, Vsevolod și Sveatoslav, creșteau ageri, curioși din cale afară, creșteau sub ocrotirea și îngrijirea drăgăstoasă a părinților, ba chiar și a multor alți braviceni, căci familia Moscalenco se bucura de un respect și o atenție deosebită printre oamenii satului.

Totul mergea strună, până a venit regimul sovietic. Aceștia l-au arestat pe Anatol Moscalenco pentru motivul că deținea funcția de director de școală. Din acea zi neagră, nici soția, nici băieții în vârstă de 12 ani, nu l-au mai văzut. Traseul copiilor intrase pe un făgaș sumbru, imprevizibil, plin de misterul groazei. Grija, marea dragoste, scutul, devotamentul, chiar eroismul mamei Natalia le-a asigurat încrederea mersului. Hărnicia lor și simțul exagerat al curiozității de cunoaștere a fost temeiul realizării planului Providenței. Greutățile, lipsurile erau uriașe, dar astea nu i-au înfrânt.

Fizicienii, savanții Vsevolod și Sveatoslav Moscalenco au tot urcat treaptă cu treaptă până la academicieni și mai sus − pe culmea muntelui Olimp.

Academicianul Vsevolod Moscalenco este liderul și întemeietorul fizicii teoretice în Academia de Științe a Moldovei. A elaborat în anul 1958 teoria supraconductorilor multibandă, care în prezent, a devenit clasică capabilă să descrie nu numai calitativ ci și cantitativ datele experimentale recente.

Monografia scrisă cu profesoara Maria Palistrat și doctorul habilitat Lia Kon datorită actualității sale a fost tradusă în 2008 în limba engleză.

Academicianul Sveatoslav Moscalenco împreună cu alți savanți și colaboratori au dezvoltat teoria excitonilor și biexcitonilor de înaltă densitate inclusiv teoria biexcitonilor, a condensării Bose-Einstein a excitonilor și biexcitonilor și a suprafluidității lor. Treptat cercetările teoretice în cadrul acestei tematici s-au ramificat într-o nouă direcție de cercetare care cuprinde procesele de propagare coerentă și neliniară a undelor electromagnatice în corpurile solide. În cadrul acestor activități s-a creat o școală științifică și de sinestătătoare în cadrul căreia au fost pregătiți 17 doctori în științe fizico-matematice și încă doi și-au prezentat tezele spre susținere.

Prin activitatea sa, fizicienii-academicieni Sveatoslav și Vsevolod Moscalenco înscriu pagini glorioase în știința mondială. Membri ai generației de aur, frații gemeni, cei mai destoinici fii ai acestui pământ își găsesc în el marea siguranță de iubire pe care le-o poartă acest loc de sub codrii orheeni, cu frumosul nume Bravicea, de unde și-au luat zborul. Ei au cinstit și slăvit acest nume frumos prin trudă, hărnicie, destoinicie, devotament, modestie exemplară, cunoștințe vaste, patriotism înalt.

Munca este Titlul de Noblețe al fraților-gemeni Sveatoslav și Vsevolod Moscalenco pentru care ambii sunt menționați cu cele mai înalte distincții ale Moldovei, iar prin Decizia Consiliului local Bravicea nr.10/05 din 16 mai 2003 li se conferă titlul de Cetățean de Onoare al satului Bravicea.

Și, ca-n toți anii de la 1989 încoace, bravicenii în aceste splendide zile de toamnă aurie a lui 2016 vin în fața acestor doi falnici braviceni, acestor „doi brazi viguroși ai fizicii basarabene”, Sveatoslav și Vsevolod Moscalenco, cu cele mai cordiale felicitări și urări de sănătate! Vă iubim, scumpii noștri consăteni, mult stimați academicieni, fizicieni Sveatoslav și Vsevolod Moscalenco, Vă dorim sănătate de oțel, bucurii de la toți discipolii și copiii Domniilor Voastre!

Să trăiți mulți, mulți ani fericiți!

 

Nadia Pruteanu,

Muzeul satului Bravicea

Categorie: Personalităţi ale satului | Adăugat de: angelazatic (10.10.2016)
Vizualizări: 655 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar