MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Personalităţi ale satului

Despre Părinți...

Copii se educă, dar mai ales se inspiră de la ambii părinți.

De la tata am luat atenția, chiar prudența, pe alocuri, dar și tenacitatea și chiar uneori perseverența, în dorința de a face ceva. Îmi aduc aminte cum venea deseori de la multiplele seminare de la raion sau capitală, și noi, copiii întotdeauna îl întâmpinam cu întrebarea: Tăticu, ce ai adus? El zâmbea larg, ne dădea câte o prăjitură dulce – care îndată ni se topea în gură, dar principalul că întotdeauna aducea și cărți, majoritatea de popularizare a științei, care mi-au permis să cunosc mult mai multe decât era în manuale, doar am trăit într-o eră fără INTERNET. Prin severitatea lui de tată, ne-a educat pe toți cei trei copii în spiritul respectului față de om, lege și moralitate. De multe ori ne spunea: „Să nu ne faceți de râs, tare nu vreau să merg pe drum, să mă întâlnesc cu oamenii și să-mi pălălăiască obrajii de rușine.”

Ambii părinți mi-au altoit dragostea de oameni, deși vedeam, și m-am convins din propria experiență că a fi pedagog la noi a fost și este foarte greu; tocmai părinții au fost acel exemplu valoric și valorizator care m-a făcut să fiu pedagog (am un stagiu pedagogic de peste 32 ani).

Îmi aduc aminte cu pietate orele de chimie și biologie ale mamei, dar și nenumăratele serate chimice. Fiecare din ele era o descoperire, o capodoperă educațională, cu nenumărate experimente, fapte interesante, exerciții, probleme și asta înainte de reformele curriculare și așa zisele tehnologii educaționale moderne.

Fiind foarte ocupată – lecții (deși nu se alunga după multe ore – era perfecționistă, tot timpul a pus în capul mesei calitatea lor), Consiliul satului, Cercul politic la școala, Brigada de producere – vara, culesul roadei – toamna, tot timpul când ne întorceam seara de la școală (învățam în schimbul II) găseam mâncarea pregătită cu drag, mai ales plăcintele calde puse sub perne – erau superbe, și chiar acum uneori le simt gustul.

Hărnicia, bunătatea și dăruirea deplină pentru copii, familie, patriotismul pentru satul de baștină, locurile cunoscute încă din copilărie sunt doar puținele cuvinte care o pot caracteriza pe mama mea deosebită.

Pentru ambii părinți port o recunoștință imensă, pentru tot ce mi-au dat, pentru tot ce sunt!

Le doresc sănătate și mulți ani înainte!

 

Valeriu Gorincioi,

Directorul Liceului Teoretic Mihai Sadoveanu or. Călărași

Categorie: Personalităţi ale satului | Adăugat de: angelazatic (02.18.2016)
Vizualizări: 24 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar