MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Personalităţi ale satului

Oameni și locuri dragi

 

Acum, după mai bine de 25 de ani de când am plecat din satul de baștină, îmi amintesc cu drag și cu emoții de Bravicea și braviceni, de școala în care am învățat, de profesorii și colegii mei. E uimitor faptul că, deși nu-mi pot aminti toate formulele însușite la matematică, chimie sau fizică, noțiuni studiate la istorie, geografie sau alte discipline, mi-au rămas în memorie atitudinea binevoitoare a profesorilor, dorința dumnealor de a ne provoca și menține interesul pentru disciplinele predate, de a ne forma ca personalități.

Un merit aparte în formarea noastră a avut-o diriginta clasei, doamna Pelaghia Gorincioi, care a știut, timp de 6 ani, să ne cultive valori morale nu prin sfaturi, ci prin exemplul personal. Am învățat de la dumneaei să fim uniți, să fim o familie, să ne susținem reciproc, să ne dorim să fim mai buni. Doamna Gorincioi a fost diriginta care a reușit să creeze, în clasa noastră, un climat psihologic favorabil, să formeze un colectiv unit de elevi.

Sunt sigură că toți colegii mei își amintesc cu plăcere de anii frumoși de școală, când ne lipseau tehnologiile moderne (nici nu știam în anii 80 cum arată un computer, o tabletă sau un telefon mobil,  ne puteam doar imagina!), dar niciodată nu ne-a lipsit comunicarea. Cred că am învățat să fim atenți unii cu alții, să ne organizăm plăcut și util timpul liber și datorită micilor petreceri de 8 martie și 23 februarie, organizate cu ajutorul dirigintei noastre. Își mai amintesc colegii mei de aroma ceaiului de mentă, preparat de doamna Pelaghia Gorincioi la aceste sărbători? Cu siguranță! 

Am reușit să legăm în anii de școală relații de prietenie, ce durează mai mult de jumătate de secol. Ne-au apropiat, probabil, și toate activitățile extracurriculare, inițiate de administrația școlii, la care participam cu plăcere, îndrumați de doamna dirigintă (recoltarea strugurilor în fiecare toamnă, vizitarea veteranilor de război, colectarea maculaturii și a fierului vechi, participarea la diverse concerte sau concursuri locale și raionale etc.). Vă mai amintiți, doamnă profesoară, cum mergeam cântând la recoltarea strugurilor? Le făceam pe toate cu mare entuziasm, inspirați de energia, puterea de muncă extraordinară și optimismul dumneavoastră.

Doamnă profesoară Pelaghia Gorincioi, vă urez în acest frumos început de an sănătate, să vă bucurați în continuare de succesele copiilor și ale nepoților care au moștenit de la dumneavoastră cele mai frumoase calități: hărnicia, modestia, altruismul. Aveți o familie demnă de tot respectul.

Am fost printre cei norocoși, avându-i profesori pe dl Timofei Cogîlniceanu, dna Galina Cogîlniceanu, dna Zinaida Sîrbu, dna Eleonora Corețchi, dna Ana Veveriță, dna Zinaida Popescu, dna Iulia Palamarciuc, dna Ana Țărnă, dna Svetlana Popa, dl Vitalie Popa, dl Timofei Ghindă, dna Nina Ghindă, dna Galina Goncearuc, dl Nicolae Goncearuc, dl Fiodor Sobol, dl Nicolae Bodiu, dl Petru Macovei, dl Constantin Gorincioi, dl Vasile Gălescu, regretata Maria Alexandrov, regretatul Grigore Pîslaruc, regretatul Gheorghe Tcaci, regretatul Valentin Cotelea.

Dragă dirigintă Pelaghia Gorincioi, dragii mei profesori, ați rămas pentru mine modele de omenie, cumsecădenie, modele demne de urmat! Datorită profesionalismului Domniilor Voastre și pasiunii cu care v-ați dedicat activității didactice, mi-a plăcut profesia pe care ați îmbrățișat-o și mi-am dorit să vă urmez calea.

Să fiți sănătoși mulți ani înainte!

 

Cu drag și înaltă prețuire,

 

Aliona Aga-Sobol, lector universitar,

Facultatea de Litere, Universitatea de Stat din Moldova

Categorie: Personalităţi ale satului | Adăugat de: angelazatic (02.18.2016)
Vizualizări: 48 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar