MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Personalităţi ale satului

ORIGINI BRAVICENE

Doamna Asea Timuș, doctor în biologie, este coautor al ediției noi (2015) a Cărții Roșii a Republicii Moldova. Cartea Roșie reprezintă un registru al speciilor de plante, fungi (ciuperci) și animale rare sau pe cale de dispariție. Cărțile Roșii sunt un suport științific pentru elaborarea unor acțiuni concrete și a unui regim de protecție a speciilor de plante, fungi și animale rare. În prima ediție a Cărții Roșii a Republicii Moldova (1978) au fost incluse 26 de specii de plante și 29 de specii de animale. Peste un sfert de secol, în ediția a doua (2001) au fost incluse 126 de specii de plante  și ciuperci, 116  specii de animale pe cale de dispariție. În 2015, la Editura „Știința” a văzut lumina tiparului, ediția a treia a Cărții Roșii în 492 de pagini, într-un tiraj de 3000 de exemplare, în care îmi aparține descrierea a cinci specii de fluturi, spune doamna Timuș cu mândrie în cadrul întâlnirii cu elevii Gimnaziului, angajaților Muzeului, Bibliotecii Publice, cadrelor didactice –pensionare care au învățat-o pe doamna doctor în clasele primare și la disciplina biologie.

Fiind un orator iscusit (deoarece este și la Institutul Agricol) a captivat publicul cu destăinuirea despre pasiunea pentru insecte. Le-a vorbit elevilor foarte convingător despre rolul insectelor în natură, „aportul “ oamenilor adus introducerii insectelor în Cartea Roșie. I-a convins pe cei prezenți să nu intervină în viața insectelor fără a ști care este rolul lor, să ocrotim natura și tot ce o formează.

Doamna doctor a provocat elevii la un dialog. Întrebările adresate au fost diverse: Câte limbi cunoaște Dumneaei, ce limbă îi place cel mai mult, în ce țări a călătorit, de unde vine pasiunea pentru studierea insectelor, ce trebuie să faci ca să reușești în viață, ș.a. Răspunsurile au urmat la fiecare întrebare, dna Timuș spunând că pentru a reuși în viață este nevoie de foarte multă muncă, a numit țările pe care le-a vizitat : Belorusia, Ucraina, Moldova, Cehia, Slovenia, Turcia, Spania ș.a. unde a mers în vizite de lucru la Conferințe, Simpozioane și doar munca a ajutat-o să ajungă în aceste țări în baza deplasărilor oferite de Universitate, Academie, instituțiile organizatorice. Limba română o consideră cea mai frumoasă (deoarece își iubește poporul și limba lui), dar cunoaște bine și rusa și engleza. I-a îndemnat pe elevi neapărat să pună bazele temeinice studiului unei limbi străine, să muncească mult, să nu uite de locul de baștină, de origini.

Prezentă la eveniment,  profesoara-pensionară Pelaghia Gorincioi a felicitat-o  pe  doamna doctor cu această realizare frumoasă și onorabilă, de a avea scris numele de coautor al Cărții Roșii, și-a exprimat satisfacția de a cunoaște creșterea profesională a discipolilor. Doamna Tarlajan Elena, prima învățătoare a doamnei Asea Timuș, a rămas plăcut surprinsă de invitația pe care a primit-o de a participa la lansarea de carte și de succesele elevei sale.

Elevii Gimnaziului au primit o oră de educație ecologică extraordinară, întrebările pe care le-au adresat au demonstrate un interes sporit pentru acestă întâlnire și subiectul discutat.

Ediția nouă a Cărții Roșii a fost oferită bibliotecii Gimnaziului de către Institutul de Zoologie a Academiei de Științe a Moldovei, cu dedicaţia „din respect faţă de coautor, doamna doctor conferenţiar universitar Asea Timuş, băştinaşă a meleagului bravicean , tuturor concetăţenilor de la mic la mare care au respect pentru legile Naturii”) director, academician Ion Toderaş.

Îi dorim doamnei Asea Timuş succese, noi descoperiri şi avansări în cariera profesională.

 

Elena Godovaniuc,

Director al Gimnazilului „Ștefan cel Mare”

elenagodov@gmail.com

Categorie: Personalităţi ale satului | Adăugat de: angelazatic (05.01.2016)
Vizualizări: 40 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar