MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Sănătate

Boala mileniului: HIV/SIDA

În acest interviu, discutăm cu Lucia Pîrţînă, vicedirector al Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile, Coordonatorul Programului Național de prevenire și control al infecției HIV/SIDA și ITS .

Dna Pîrțînă, Vă rog să ne spuneți ce este HIV/SIDA și care este situația în Republica Moldova? HIV reprezintă prescurtarea în limba engleză a ”Virusului Imunodeficienţei Umane”, simplu spus-numele unui virus. SIDA reprezintă prescurtarea în limba franceză a ”Sindromului Imunodeficienței Achiziționate”și reprezintă o afecțiune severă a sistemului de apărare uman, manifestat prin o mare varietate de infecții, tumori, disfuncții, simptome, etc. Oficial, la 1 ianuarie 2016 în Republică sunt înregistrate peste 10 000 cazuri, fiind afectați bărbați și femei, copii, locuitori ai orașelor și satelor în egală măsură. Numărul infecţiilor HIV este în creştere. În ultimii 5-6 ani înregistrîndu-se peste 800 cazuri anual.

Putem considera că statisticile redau cu exactitate numărul infectaţilor cu HIV? NU. Numărul celor diagnosticați este inferior numărului real de infectați.

 Poate orice persoană să fie infectată cu HIV? O persoană de orice vârstă, sex, rasă, religie, aparţinând oricărui grup etnic şi de oricare orientare sexuală poate sa fie infectată cu HIV.

Cum se transmite infecţia HIV? Infecţia HIV se transmite pe 3 căi principale: prin sânge (transfuzii de sînge infectat, instrumente medicale și nemedicale tăietoare/înțepătoare infectate, nesterilizate sau sterilizate incorect), prin contact sexual (toate tipurile de sex) şi de la mamă la făt (în timpul sarcinii, nașterii sau alăptării la sîn).

Cum nu se transmite infecţia HIV? Infecția HIV nu se transmite prin utilizarea în comun a veselei, toaletei, sălii de sport, piscinei, computerului sau a unei cărți, rechizite școlare. Nu se transmite prin îmbrățișare, sărut social, prin tuse, strănut, alimente, prin înțepături de insecte.

 Exista vreo modalitate de a preveni infecţia cu HIV? DA. În momentul în care nu avem un comportament de risc șansele de a intra în contact cu virusul HIV sunt foarte reduse, aproape de zero. Adică pornind de la căile de transmitere: sîngele transfuzat se testează la HIV, toate instrumentele medicale  utilizate trebuie să fie sterilizate corect, pun accent pe utilizarea drogurilor injectabile, atunci cînd se utilizează în comun seringi și alte ustensile legate de prepararea drogurilor; toate relațiile sexuale trebuie să fie protejate prin utilizare corectă și permanentă a prezervativelor de calitate, nu în ultimul rînd abstinența și fidelitatea; femeia gravidă HIV pozitivă pentru ca să nu transmită virusul viitorului copil trebuie să-și facă testul la HIV și trebuie să urmeze tratament specific și să nu alimenteze copilul la sîn.

Există semne specifice care să se întâlnească numai în infecţia cu HIV? NU există manifestări specifice caracteristice numai infecţiei cu HIV. Fără un test specific nu poți afla dacă ești sau nu infectat cu HIV. Persoanele infectate cu HIV trăiesc ani în șir fără să cunoască că au acest virus și în tot acest timp infectează alte persoane.

Ce este testul HIV, unde poate fi făcut și cît costă? Testul HIV este un test specific, care determină prezența sau absența anticorpilor (adică răspunsul organismului) către HIV în sânge și poate fi efectuat în orice secție consultativă raională, inclusiv la Călărași. În secția consultativă activează cabinetul de consiliere și testare voluntară la HIV, unde se poate adresa orice doritor pentru a-și cunoaște statutul HIV. Testul se efectuează gratuit și la dorința persoanei chiar anonim, adică nimeni nu o să vă ceară datele de identitate. Rezultatul va fi gata peste cîteva zile. În cadrul instituției unde activez eu, puteți primi rezultatul în aceeași zi sau a doua zi.

Care este soarta persoanelor infectate cu HIV? Există tratament pentru ei? Cît timp pot trăi?Persoanele infectate cu HIV au aceeași viață ca și persoanele neinfectate. Atît doar că ele trebuie să se afle sub supravegherea medicului specialist și la momentul potrivit, stabilit de către medic să primească tratament specific. Acest tratament trebuie urmat toată viață și îi permite persoanei infectate să ducă o viață obișnuită: să învețe, lucreze, construiască case, să nască copii, etc. Persoanele infectate cu HIV, dacă urmează tratament trăiesc la fel de mult ca și persoanele neinfectate, ele decedează din alte cauze – accidente, maladii concomitente, bătrînețe chiar.

Unde poate fi găsit acest tratament și cît costă? În țară există 4 cabinete specializate în acest sens: la Bălți, Cahul, Chișinău și în sistemul penitenciar. Pentru detalii toate persoanele interesate se pot adresa medicilor infecționiști raionali. Tratamentul este eliberat gratuit.

Rodica Dînga, contabil                                                                                                                                      dingarodica@gmail.com

Categorie: Sănătate | Adăugat de: angelazatic (02.18.2016)
Vizualizări: 75 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar