MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Sănătate

SERVICIILE CENTRULUI DE SĂNĂTATE BRAVICEA

Centrul de Sănătate din satul Bravicea este amplasat într-o clădire adaptată conform standardelor moderne,  poziția favorabilă față de centrul raional ( 30 km) și față de satele apropiate oferă posibilitatea de a beneficia de servicii medicale, atât locuitorilor din Bravicea cât și din satele vecine precum Săseni și Bahu. În total, la serviciile medicale ale Centrului de Sănătate au acces cca 5300 de persoane.

Deși rolul și capacitatea instituțională a Asistenței Medicale Preventive este de a oferi servicii calitative pentru toată populația sectorului, la moment, posibilitățile sunt limitate îndeosebi în domeniul prevenirii și controlului maladiilor non-comunicabile, cum ar fi cele: cardiologice, oncologice, gastrointestinale etc. care actualmente reprezintă cauzele principale ale mortalității înalte a populației.

În cadrul Centrului de Sănătate Bravicea activează 4 medici dintre care 3 au categorie superioară; 11 asistente medicale de categorie superioară printre care și un specialist în lucrări de laborator Din totalul de cca 5300 de locuitori ai sectorului : Bravicea-Bahu-Săseni: 64 % sunt asigurați, numărul de pensionari ajungând la cifra de 1200 iar persoanele care nu dispun de polița de asigurare medicală formează un total de 1905.

În cadrul Centrului de Sănătate, locuitorii pot beneficia de diverse servicii medicale care sunt sută la sută gratuite acesta fiind elementul de bază al medicinei primare. Beneficiarii au acces atât la servicii medicale de laborator, servicii profilactice cît și servicii medicale pentru situații de urgență. Printre serviciile medicale de laborator se enumeră: serviciile curative; consultațiile cu stabilirea diagnosticului și recomandările necesare; intervenții microchirurgicale; tratamentul staționar de zi, cabinetul de proceduri, asistență medicală la domiciliu; prescrierea medicamentelor compensate cât și a celor din cadrul programul Conduita Integrată a Maladiilor la Copii (CIMC); monitorizarea tratamentului; prescrierea investigațiilor paraclinice și eliberarea recomandărilor pacienților la medicii specialiști.

 Angajații din cadrul Centrului de Sănătare au grijă de promovarea unui mod sănătos de viață și de educarea populației în scopul prevenirii și combaterii factorilor de risc; supraveghează dezvoltările psihice și psihomotorii a copiilor prin examene de bilanț; imunizează categoriile de populație conform planului de imunizare; supraveghează femeile însărcinate, oferind totodată suport în planificarea familiei și nu în ultimul rând efectuează examinări profilactice conform ordinelor în vigoare.

Examenul medical profilactic al populației diferă în funcție de vârstă. Persoanele până la 40 de ani, inclusiv, copiii sunt supuși anual examinării antropometrice (măsurarea diferitor părți ale corpului precum înălțimea, greutatea; ascultarea bătăilor inimii, efectuarea diferitor analize (sânge, urină etc). Scopul examenului profilactic este de a determina diferențele dintre dezvoltarea normală și cea anormală la populație. După vîrsta de 40 de ani, în afară de examinările menționate mai sus, persoanelor supuse examenului profilactic li se verifică și nivelul glicemiei, al colesterolului, trigliceridelor; tensiunea oculară etc.

Pentru a obține o programare la medicul specialist, mai întîi persoanele sunt examinate de medicul de familie care în funcție  de gravitatea problemei, decide dacă este nevoie de programarea ulterioară la medicul  specialist (programarea efectuându-se online de către medicul de familie).

Îngrijorător este faptul că pe parcursul anului 2015, în cadrul examinărilor profilactice s-au înregistrat 5 cazuri noi de TB (tuberculoză) iar rata mortalității a crescut, pe teritoriul sectorului Bravicea-Bahu-Săseni înregistrându-se 86 de decese. Medicii afirmă că o problemă destul de gravă o constituie faptul că populația se adresează târziu la medic sau și mai rău, încep tratamentul la domiciliu folosind metode și remedii care agravează condiția sănătății.

Irina Batcu, profesoară de limba engleză                                                                                                   batcuirina@gmail.com

 

 

Categorie: Sănătate | Adăugat de: angelazatic (02.28.2016)
Vizualizări: 117 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar