MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Sănătate

Tuberculoza

Tuberculoza (TBC) este o infecţie bacteriană care este localizată cel mai des în plămâni (TBC pulmonar), dar care se poate răspândi şi  în alte părţi ale organismului (TBC extrapulmonar).  Din plamani, TBC este răspândit cu uşurinţă altor persoane prin tuse sau strănut. Cu toate că tratamentul este de lungă durată, acesta este, cel mai adesea, finalizat cu succes. Durata medie a tratamentului este între 6 şi 9 luni.

În faţa tuberculozei suntem toţi egali, ea nu alege sexul (deși, se îmbolnăvesc, de regulă, mai mulți bărbați); vârsta (chiar dacă statisticile demonstrează că persoanele în vârstă sunt mai vulneraible), religia și apartenența politică.

Anual, în lume tuberculoza seceră peste 1,7 mln. de oameni. Fiecare bolnav de tuberculoză poate infecta de la 10 la 15 persoane. Costul tratamentului unui bolnav de tuberculoză este estimat la 20 mii de euro.

Cum putem preveni tuberculoza?

  • Adresându-ne la medic în caz de tuse mai mult de 3 săptămâni, transpiraţie nocturnă, pierdere în greutate;
  • Respectând regimul alimentar;
  • Renunţînd la alcool şi fumat;
  • Aerisind regulat încăperile;
  • Vaccinându-ne;
  • Efectuând examenul radiologic.

Cum se transmite?

Tuberculoza se transmite prin aer de la o persoană bolnavă la una sănătoasă. Bacteriile tuberculoase nimeresc în aer când o persoană cu tuberculoză pulmonară sau ale căilor respiratorii tuşeşte, strănută, vorbeşte, râde sau cântă. Persoanele care se află în apropiere, inhalând doar câteva dintre bacteriile aflate în aer, devin infectate. Orice persoană se poate infecta şi îmbolnăvi de tuberculoză

E important să știm că tuberculoza nu se transmite, dacă îi strângeți mâna unei persoane bolnave, consumați împreună aceleași alimente sau băuturi, vă atingeți de lenjeria de pat sau closetul folosit de bolnavul de tuberculoză sau dacă utilizați aceleaşi periuţe de dinţi.

Cînd trebuie să ne îngrijorăm?

Simptomele tuberculozei pot varia în funcţie de organul afectat. Tuberculoza pulmonară are cel mai des simptome precum: tusea mai mult de trei săptămâni, spută(mucus) galbenă, uneori cu striuri de sânge, dureri în piept, slăbiciunea fizică, oboseală, pierderea în greutate, lipsa poftei de mâncare, febră, frisoane, transpiraţii nocturne.

Bine de respectat:

·         Nu tuşiţi asupra sau în direcţia cuiva;

·         Nu permiteţi ca cineva să tuşească în direcţia dumneavoastră;

·         Nu permiteţi ca cineva să tuşească în direcţia cuiva;

·         Dacă totuşi s-a început un acces de tuse, întoarceţi-vă într-o parte de la cei ce vă înconjoară, aplecaţi uşor capul, acoperiţi gura şi nasul cu o batistă, cu faţa dorsală a mîinii sau cu braţul îndoit din cot;

·         Nu staţi mult timp într-o încăpere în care cineva tuşeşte;

·         După posibilitate, aerisiţi mai des încăperea, în care cineva tuşeşte.

Sfatul medicului:Singura metodă sigură de a vă proteja de tuberculoză este evitarea contactului direct cu persoana bolnavă. Dacă acest lucru nu e posibil, trebuie luate măsuri de protecţie, adică să purtați mască şi mască-respirator, să interacţionați cu bolnavii în spaţii deschise, sau cel puţin bine aerisite. De asemenea, se recomandă să aveți un stil de viaţă sănătos.

Sursa: http://www.e-sanatate.md

Categorie: Sănătate | Adăugat de: angelazatic (02.18.2016)
Vizualizări: 35 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar