MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Sfaturi utile

Atenție!!! Se apropie sezonul estival!

În timpul sezonului estival, cea mai folositoare odihnă este la râu sau bazin, unde Vă puteți scălda și plimba cu barca. Astfel Vă întăriți organismul, Vă dezvoltați îndemânarea și rezistența. Priceperea de a înota bine, este prima condiție pentru odihna nepericuloasă pe apă. Trebuie să învețe a înota toți: și copiii, și adulții. Omul care poate înota bine, se simte calm și sigur în apă și în caz de necesitate poate salva un om căzut la nevoie. Nerespectarea normelor de comportare pe apă în timpul scăldatului și în timpul plimbărilor cu barca, agravarea în timpul scăldatului a unor boli cardiovasculare sau psihoneurologice (infarct, ictus cerebral, acces de epilepsie) de multe ori duc la accidente nautice.

În acest context, Secția Situațiilor Excepționale Călărași vine în atenția populației cu rugămintea de a ține cont de măsurile de profilaxie a cazurilor de înec și anume:

  • Înainte de sezonul estival este obligatoriu de vizitat medicul;
  • De a se scălda în bazine și lacuri adaptate pentru aceasta;
  • De a supraveghea minorii în timpul scăldatului, interzicându-le scăldatul fără tutela celor maturi, în locuri necunoscute;
  • De a evita scăldatul pe timp de noapte;
  • De a nu intra în apa rece înfierbântați;
  • De nu a utiliza băuturi alcoolice înainte de a intra în apă;

În cazul pericolului de înec nu trebuie să Vă panicați, păstrați calmul, respirați adânc, odihniți-vă puțin, apoi înotați spre mal. În cazul de necesitate chemați ajutor. Persoanele, care acordă ajutor victimei trebuie să țină cont să nu cadă însăși în primejdie. Dacă nu știți să înotați, sau înotați rău nu intrați în apă pentru salvarea victimei. În așa caz, aruncați colacul de salvare, o saltea cu aer, anvelopă din cauciuc, o funie, o scândură, etc.

Persoanele care înoată bine, se vor apropia se vor scufunda și apucându-l din spate de brațe, ori mai sigur de părul de pe cap, îl vor ridica la suprafața apei și înotând, se vor deplasa spre mal. Dacă victima este scoasă  din apă la începutul înecului, primul ajutor este simplu. Deseori este de ajuns să liniștim, să scoatem hainele umede, să masăm corpul, să servească ceai fierbinte pentru a scoate victima din stres.

Dacă victima  este scoasă din apă fără cunoștință, cu respirația și inima oprită și alte semne de moarte clinică, este necesar de a proceda în modul următor:

- eliberarea căilor respiratoare de corpuri străine (nămol, tină, mase vomitoare);

- respirație artificială  gură la gură sau din gură în nas;

- masajul indirect al inimii pentru reînoirea activității inimii și circulației sangvine.

A readuce la viață victima, care s-a înecat și se află în stare de moarte clinică este posibil doar atunci, când din momentul scufundării definitive sub apă și până la începutul acțiunilor de reanimare au trecut nu mai mult de 6 minute.

Sunt cazuri, când victima a fost readusă la viață și după 10-15 minute de la înec.

Ca regulă, rezultate pozitive pot fi obținute doar atunci, când acțiunile de reanimare au fost începute în primele 2-3 minute.

Aceste restricții elementare vor evita înecul în rândul populației pe întreaga perioadă estivală.

 

Eugenia Moraru, locotenent major la s/salvare

Inspector al SAÎI a SSE Călărași

Categorie: Sfaturi utile | Adăugat de: angelazatic (06.19.2016)
Vizualizări: 35 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar