MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Sfaturi utile

Mămăliga-beneficii incredibile asupra organismului

Porumbul este bogat în acizi graşi nesaturaţi, hidrocarburi, amidon, albumine, vitaminele B, E, K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu, şi fibre. Chiar dacă prin fierbere îşi pierde din substanţele nutritive, peste 60% dintre acestea se păstrează.

Porumbul are proprietăţi diuretice, antiinflamatoare, tonice, fiind utilizat în primul rînd ca aliment (cereală) şi apoi ca plantă medicinală. Are efect împotriva stresului, fiind bogat în vitamina B1, care acţionează asupra funcţionării sistemului nervos, a muşchilor, a inimii şi asupra producţiei de globule roşii. Conţinutul de vitamina E, ne protejează împotriva artritei, scade nivelul colesterolului reducînd astfel riscul de ateroscleroză şi, implicit, de infarct. Ajută şi la procesul de reînnoire al celulelor. Mai mult, porumbul fiert conţine şi potasiu, necesar pentru buna funcţionare a muşchilor şi a inimii.

Gastrita hiperacidă şi ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pîine, mălaiul având, pe lîngă efectul de reducere a acidităţii, şi o acţiune uşor calmantă, sedativă.

Carbohidraţii cuprinşi în porumb dau energie şi nu permit depunerea grăsimii. Un consum moderat poate duce chiar la scăderea în greutate pentru că anumite molecule din compoziţia porumbului grăbesc degradarea grăsimilor. Totodată, vitamina A, conţinută în porumb, este un antioxidant natural foarte important pentru sănătatea ta şi funcţionarea corectă a organismului, pentru un metabolism rapid, care te ajuta să slăbeşti uşor.

Datorită bogăţiei în fibre, porumbul reglează tranzitul intestinal. Este şi un bun diuretic şi, consumat în mod regulat, poate preveni reţinerea de apă în organism. Pentru detoxifiere este indicată şi mătasea de porumb, consumată sub formă de ceai.

Consumul de mămăligă reglează concentraţia de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor. Mămăliga contribuie la detoxifierea organismului şi curăţirea intestinelor, uşurează efortul ficatului de neutralizare a substanţelor toxice, reducînd considerabil riscul la insuficienţe şi ciroze hepatice.

Porumbul ajuta în prevenirea cancerului la plămîni, protejează vederea, ajută la menţinerea capacităţilor cognitive şi încetineşte procesul de îmbătrînire a creierului cu pana la 10%, datorită conţinutului mare de vitamine, ajută la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea cancerului de colon. Influenţează în bine starea de spirit. Vindecă răceala datorită conţinutului de vitamina A, asigură doza necesară de acid folic.

 

Sursa:retete.perfecte.md

 

 

Categorie: Sfaturi utile | Adăugat de: angelazatic (02.18.2016)
Vizualizări: 37 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar