MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Social

A lucra la un ziar nu este deloc ușor

A lucra la un ziar nu este deloc ușor. Aparent toate ar părea facile și interesante, doar că pe lângă toate acestea este o muncă colosală. Mai jos vom reda părerile unor colaboratori, care din puținul timp liber pe care îl au, încearcă să informeze corect cetățenii satului despre lucrurile care se desfășoară lunar.

Irina Batcu, profesor de limbă engleză departamentul ”Sănătate”:”Pentru mine munca de voluntar la redactarea ziarului local  este o activitate care-mi aduce atât satisfacție personală precum și creșterea  dorinței  de a-mi aduce contribuția la dezvoltarea și informarea comunității în care trăiesc. Deși, obișnuiesc  să scriu pe un blog personal, unde pot să redau despre  absolut orice îmi trece prin cap,  redactarea unui articol presupune mai multă implicare, responsabilitate și dăruire de sine. Mi-ar plăcea mult ca ziarul nostru să fie citit de cât mai mulți locuitori ai satului care, în final, să fie nu numai informați, dar și dornici de a participa la diversele campanii sociale  promovate de ziar și de a se implica activ în viața socială a localității.”

Rodica Dînga, contabil, consilier local-departamentul ”Economie”:...Pentru mine, de exemplu, comunicarea cu orice om a fost şi rămâne un privilegiu. De aceea cu plăcere am acceptat să fiu membru al grupului de lucru la ziarului comunitar” Curierul de Bravicea”, grup care şi-a pus ca scop de a acumula faptele şi de a le relata clar şi corect publicului, a educa spiritul critic pentru cititori şi să le provoace dorinţa de a-şi pune întrebări. În surt timp (3 luni ) am reuşit să întâmpin dificultăţi atunci când încercam să obţin informaţii dar şi să primesc satisfacţie în momentul finalizării unui articol sau repotaj pe care mi l-am propus. Lucrul în echipă mi-a demonstrat încă o dată că trebuie să lucrez calitativ, să-mi fac lucrul la timp şi şă nu dau greş, să rămân deschisă pentru tot ce e nou şi să nu-mi fie teamă să experimentez, totodată să fiu atentă la definiţii şi reguli. Deşi, suntem diferiţi  în ce privește vârstă şi caracterul, am descoperit în colegii mei aşa calităţi ca inteligenţă, prietenie, imaginaţie, acurateţe, rezistenţă, autodisciplină, onestitate, optimism, agerime, adaptibilitate...pe care în alte condiţii nu le-aş fi observat, calităţi valabile pentru orice domeniu de activitate. Sunt ferm convinsă că noi suntem o echipă capabilă să reprezentăm s.Bravicea prin cuvinte şi imagini în cadrul unui proiect interesant şi foarte intens.”

Irina Zubcu, profesor de limba română, corector, departamentul ”Social”:Iniţiativa de a participa şi de a face parte din echipa Ziarului local „ Curierul de Bravicea” o consider binevenită în activitatea oricărui cetăţean al satului. Activând în calitate de corector, am posibilitatea de a verifica toate articolele care se dau spre publicare,  fiind, în acest sens, la curent cu toate activităţile importante desfăşurate pe parcursul unei luni, în localitatea noastră. De asemenea, este o posibilitate de a face parte dintr-o echipă dinamică. Activitatea o pot considera ca fiind o oportunitate de creştere personală şi profesională, având posibilitatea de a face un lucru important pentru comunitatea din care fac parte-de a o informa corect.

Cătălina-Ecaterina Tarasov, elevă: Să lucrezi la un ziar este o experiență de nedescris. Prin intermediul lui,  îmi îmbunătățesc abilitățile de comunicare și descoper istorii de viață care,  deseori, îmi pot servi drept exemplu.

 Natalia Junghietu, redactor ziarul regional ”Expresul”: Dacă m-aș exprima într-un singur cuvânt, cel mai ideal ar fi ”BRAVO!”. ”Curierul de Bravicea” este un ziar pentru fiecare cetățean. Nu în zadar se spune că ”Este ziarul tău!”, pentru că informația este utilă și interesantă pentru fiecare în parte, de la mic la mare. Sunt abordate diverse tematici, sunt reflectate și evenimentele care au loc în localitate, dar și alte articole de divertisment. Îmi place foarte mult că ziarul reflectă activitatea Consiliul local, ceea ce este foarte important pentru o localitate. Sînt sigură că localnicii vor să știe ce măsuri se întreprind întru îmbunătățirea condițiilor lor de trai, dar și pentru ce sunt cheltuiți banii publici. Iar faptul că numărul utilizatorilor crește, dă dovadă de un interes sporit pentru munca celor care muncesc, zi de zi, întru relatarea celor mai interesante subiecte. Îmi place, la fel, că pe paginile ziarului își găsesc loc toți cei care vor să se exprime. Nu este un spațiu limitat. Nu sunt anumite reguli. Pentru o localitate cu o populație cu peste trei mii de locuitori, este important ca să aibă o sursă proprie de informare. Nu am văzut pe paginile ziarului rubrica ”Horoscop”. Chiar dacă pare banal, totuși această rubrică este căutată de majoritatea cititorilor, mai ales la sate. (Acest lucru l-am stabilit după ce am făcut și noi un sondaj printre cititori). Vă recomand să plasați ”Horoscopul lunar”.

Elena Godovaniuc, Director al Gimnaziului ”Ștefan cel Mare”, redactor al ”Curierului de Bravicea”: Satul se confruntă cu probleme din cele mai diverse legate de lipsa locurilor de muncă, plecarea la muncă peste hotare şi educarea copiilor în familii incomplete sau lăsaţi fără supraveghere; implicarea nesemnificativă a oamenilor din comunitate la viaţa comunităţii; lipsa unui canal de comunicare între membrii comunităţii.

În aceste condiiți,  membrii  comunităţii, mai ales pensionarii şi cei neangajaţi în cîmpul muncii, nu au posibilitate să se încadreze în activităţile comunităţii, să fie la curent cu problemele culturale, sociale, ecologice şi economice din comunitate, să fie informaţi despre realizările anumitor instituţii din comunitate, să poată fi mobilizaţi la anumite acţiuni comunitare. Deşi, o parte a populaţiei (elevii, angajaţii instituţiilor publice care activează în teritoriu, APL, agenţii economici) iau parte activă în viaţa comunităţii, rămâne un număr mare de săteni doritori de a fi la curent cu evenimentele care au loc în sat, să-şi expună punctul de vedere faţă de o problemă din comunitate, un eveniment produs, să-şi împărtăşească o bucurie sau să-şi exprime o nelinişte.

În scopul soluţionării problemei date,  considerăm oportună  editarea ziarului comunitar la care muncesc angajați din diferte sfere  și, desigur, cea educațională. Ziarul oferă oportunităţi de  dezvoltare a personalităţii adulţilor aflaţi în afara ocupaţiilor  şi totodată  dezvoltă spiritul de echipă, abilităţile sociale, educarea unui mod sănătos de viaţă. Elevii Gimnaziului vor deveni promotori ai gândirii critice, ai spiritului de echipă, dornici de a începe schimbarea în ţară de la sine, de la schimbarea comunităţii în care trăiesc.

Este foarte bine că este creată varianta electronică a ziarului și pagina de Facebook a ,,Curierului de Bravicea,,; în felul acesta s-a creat o punte între noi, braviceanii din sat, și bravicenii de pretutindeni. Totodată trebuie să ne conformăm noilor tendințe în care biblioteca virtuală își face loc printre noi și oamenii caută informația la un clik distanță, chiar și la sate. Este ziarul care, sper, va avea succes și continuitate.

Din opiniile cititorilor despre Ziarul ”Curierul de Bravicea”

Larisa Gălescu, pensionară:Fiind pensionari și ducând un mod de viață izolat de societate, aflăm din ziarul ”Curierul de Bravicea” multe noutăți din viața satului. Prin urmare, ziarul este binevenit.

Elena Lapteacru, vînzătoare: Până la apariția ziarului local, nu știam nimic despre activitatea Primăriei, ce decizii se luau, care erau anunțurile. Astăzi ne bucurăm că suntem informați corect prin intermediul ziarului și nu credem dezinformărilor și bârfelor.

Olga Beiu, pensionară: Mi se pare interesantă ideea unui ziar local. Eu, spre exemplu, l-am citit de două ori integral...

Zinaida Ursachi, pensionară: Foarte binevenit și la vreme. Se oglindesc întrebări care frământă cititorii de toate vârstele. Îmi place. Toate articolele sunt interesante.

Aurica Antoci, Italia: a scris un comentariul la poza postată cu mama sa. https://www.facebook.com/Biblioteca.Bravicea/photos/pcb.102 Mamă ....scumpă și dragă, cât de plăcut e să te văd....!!! Mulțumesc mult Curierului de Bravicea ....

 

 

 

Categorie: Social | Adăugat de: angelazatic (02.28.2016)
Vizualizări: 126 | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar