MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Social

Advocacy pentru bibliotecile publice

 

Advocacy este procesul prin care o idee sau cauză este susținută activ, după care se întreprind anumite acțiuni în sprijinul acesteia. Care este legătura între advocacy și bibliotecă? Astăzi, o finanțare corespunzătoare pentru serviciile oferite de bibliotecă este din ce în ce mai dificilă. Dezvoltând mesaje de advocacy și utilizând strategii de advocacy îi putem ajuta pe alții să înțeleagă valoarea bibliotecii pentru comunitate. Odată ce persoanele înțeleg care este valoarea bibliotecii, ele pot ajuta ca bugetul acesteia să rămână puternic și prosper. Dar pentru asta, biblioteca trebuie să-și structureze activitatea astfel, încât să demonstreze că ea este instituția care servește comunitatea și o dezvoltă.

Programul de Liderism în Advocacy în cadrul Novatecii a organizat la 21 aprilie 2016 în incinta Centrului de Excelență Profesională a Bibliotecarilor din orașul Orhei o ședința pentru reprezentanții din partea de NORD a republicii (Edineț, Briceni, Rîșcani, Fălești, Florești, Șoldănești, Rezina, Telenești, Călărași, Glodeni, Bălți). Obiectivele activității au fost: diseminarea succeselor și a bunelor practici obținute de liderii în advocacy și fortificarea rețelei liderilor în Advocacy. Ședința a fost desfășurată sub forma de Cafenea. Cafegii (adică facilitatorii de discuție) în cefeneaua „Cafea cu arome de Promovare și Comunicare” au facilitat discuții în cadrul celor trei grupuri de lucru, utilizând ingredientele comunicare și promovare. La eveniment au fost prezenți Președintele raionului Orhei Tudor Golub și Șeful Secției Cultură Orhei Gheorghe Guriuc.

Arta negocierii, metode de promovare a bibliotecii, riscurile cu care ne putem confrunta în promovare și comunicare, „șmecheriile secrete” utile în realizarea comunicării și promovării,- au fost ingredientele cafelei servite cu amabilitate în cadrul ședinței, dar și lucruri esențiale pentru atragerea partenerilor, simpatizanților, îmbunătățirea vizibilității, credibilității și imaginii bibliotecii.

Experiența Bibliotecii Publice „George Munteanu”, în acest context, a fost diseminată participanților, iar serviciul inovator al bibliotecii „Este ziarul tău! Informează-te și implică-te”- un exemplu de bună practică.

 

Angela Zatic,

Șefa Bibliotecii Publice „George Munteanu”

Categorie: Social | Adăugat de: angelazatic (05.08.2016)
Vizualizări: 42 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar