MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Social

Impresii de călătorie

Datorită acordului de colaborare încheiat de Consiliul Raional Călărași cu Primăria orășelului Bielsk Podlaski din Polonia, anual au posibilitatea să viziteze Polonia 10 copii și 2 maturi din raionul Călărași.

În perioada 04.07-14.07.2016 am avut ocazia să însoțesc grupul de elevi ai raionului. Tabăra de vară organizată de polonezi găzduiește grupuri de copii din Belorusia, Rusia, Ucraina, Moldova și Polonia. Programul taberei este unul foarte interesant, include vizite în cel mai mare oraș al regiunii – Belostok, în capitala Poloniei-Varșovia (anul acesta vizita nu a fost posibilă din cauza desfășurării în acea perioadă a summit-ului NATO), vizite la muzee, distracții la Aqua parcul orășelului, activități culturale, întâlniri cu conducerea raionului.

Personal, Polonia m-a impresionat mult prin frumusețea, verdeața și curățenia ce domină: iarbă îngrijită care crește în toate curțile, sub clădiri, pe străzi; copaci și arbuști decorativi pretutindeni, case îngrijite care nu sfidează prin bogăția lor, ci impresionează prin verdeață și curățenie; garduri (foarte multe din arbuști decorativi) și porțile construite pentru a marca hotarul și nicidecum de a se îngrădi de cei din jur; străzi aproape pustii în timpul zilei (dovadă că oamenii sunt la serviciu); magazine cu mărfuri propuse pentru reduceri nu doar declarate (reduceri 30%, 50%, 70%); conducători auto care respectă regulile circulației rutiere; stăpâni care au grijă de murdăria animalelor de companie în timpul plimbării; animale și păsări domestice pe care le găsești doar la ferme sau în ocolul gospodarului și nicidecum în drum, pe stadion etc.; oameni care merg de sărbători la biserică și nu la piață (în orășel sunt 4 biserici ortodoxe și 4 biserici catolice); urne pentru gunoi la poarta fiecărei gospodării și nu gunoiști în râpi, pe drum etc.

Astea au fost observate de mine în scurta călătorie, dar care au lăsat o impresie profundă și au  provocat o dezamăgire totală la întoarcerea în țară, în sat. M-au întâlnit buruienile cât gardul la unii gospodari, gâștele în plină stradă și găinațul pe care trebuie să-l ocolești atunci când mergi (deși e cu neputință); băligarul lăsat de vitele care sunt duse la imaș. Nu am văzut în Polonia borduri date cu var, ele nu sunt un indicator al curățeniei, dar am văzut străzi curate care permit menținerea curățeniei în clădirile publice.

Vom zice că pentru Republica Moldova este un lucru imposibil, că Polonia datorează toate acestea situației economice a țării. Probabil că da. Polonia este membră a Uniunii Europene (ar trebui prin vot să depunem și noi efortul să devenim țară a UE) și în Comunitatea Europeană legile sunt dure și se respectă – amenzile usturătoare au disciplinat populația. Banii europeni se fac observați peste tot: drumuri cu autostrăzi, pământuri prelucrate cu tehnologii avansate.

Dar să ne întoarcem în Republica Moldova și în satul nostru. De ce investiții avem nevoie pentru ca să cosim iarba de sub gard, să măturăm în fața gospodăriei, să facem curățenie în curte, să nu scoatem
păsările și animalele în drum/ stradă? Probabil unii au nevoie de folosirea de către Primar, de către organele de control a împuternicirilor ce le revin în direcția sancționării persoanelor care nu mențin ordinea publică, deoarece una din formele de motivare este pedeapsa.

În final, aș vrea să spun că pentru copiii activi: care învață bine, au un comportament civilizat, participă la activități culturale și de voluntariat, comunică în limba engleză și rusă, dețin diplome de la diverse concursuri, competiții etc. Există posibilitatea anual de a participa la concursul organizat de Consiliul Raional Călărași pentru odihna de vară în una din taberele din Polonia, Belarus, Germania.

Închei cu îndemnul de a depune efortul pentru a avea o localitate curată.

Mie îmi pasă cum arată satul meu, ȚIE?

 

Elena Godovaniuc, Director,

Gimnaziul „Ștefan cel Mare”

Categorie: Social | Adăugat de: angelazatic (09.02.2016)
Vizualizări: 73 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar