MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Social

Singuri acasă

Întrebat de către un om de stat „Ce ne trebuie pentru a educa poporul dacă vechile sisteme de educație par să nu mai aibă nicio valoare? „Napoleon a răspuns: „Mame”.

 

Într-adevăr, înainte de a înțelege sensul cuvintelor, copilul vede chipul mamei și legea se înscrie pe fața ei prin încruntarea sprâncenelor sau prin surâs, prin aprobare sau prin dezaprobarea din ochi.

Plecarea peste hotare, îndeosebi a mamelor, distruge familii și din păcate continuă să o facă. Familii întregi se ruinează din cauza plecării în vederea unui câștig mai bun. Iar din păcate, copiii sunt cei care au de suferit mai mult.

Localitatea noastră nu este o excepție. Zeci de părinți sunt plecați la muncă peste hotare, iar lipsa mamelor din viața copiilor le afectează foarte mult atât educația cât și dezvoltarea lor ca personalități și membri activi ai comunității. Nu sunt o raritate cazurile atunci când plecând din căminul familial pentru a obține un trai mai bun, mamele își lasă puii cu tata, cu bunicii, frații, surorile sau alte rude apropiate. Plecarea părinților peste hotare generează totodată și abandonul școlar. Este în creștere numărul copiilor fără îngrijire părintească, care fiind lăsați în grija nimănui încep să prezinte comportamente destul de agresive și provocatoare.

Din nefericire se întâlnesc cazuri când mamele își refac viața acolo peste hotare, se recăsătoresc, postează fotografii cu noul mire de „la Italia” pe rețelele de socializare fără a se gândi cât de puțin la consecințe pentru copiii ei și pentru tată.

Zeci și sute de mame plecate îi lipsesc pe copii lor de a le vedea fața și habar nu au ce impact major ar avea prezența lor în viața copiilor. Acel șir de legi pe care numai o mamă le poate întipări în mintea copilului lipsesc pentru el. Numai o mamă poate oferi dragostea maternă și suportul de care are nevoie un copil. Dar situația din țară le face nevoite pe mame să-și părăsească puii.

Mă întreb de ce atunci Organizația Națiunilor Unite a mai decretat din 1995 Ziua Internațională a Familiei? Ce au făcut guvernele Moldovei de până acum pentru a veni în ajutor familiei? (puteți vedea unele date pe site-ul Ministerului Protecției Sociale și Familiei: http://www.mmpsf.gov.md/). Dacă avem un întreg minister al familiei, știe fiecare dintre dumneavoastră cu se ocupă el?!

„Familia este locul de creștere al copiilor, dar și al părinților, care cresc odată cu ei, ceea ce constituie marea aventură a vieții”, afirma o profesoară de peste Prut.

Dacă creșterea nu e posibilă, viața familiei este în joc. Dragostea, încrederea, sinceritatea dintr-o familie, sunt acele elemente ce oferă copilului cea mai mare garanție de a se dezvolta armonios. Așa afirmă cam toți - de la marii scriitori și doctori habilitați, sociologi și asistenți sociali până la șefi de stat și de guverne. Dar aceasta deseori înseamnă numai „a bate apa în piuă” căci una este să simți ceea ce-i lipsește mamei, însă cu totul alta este să faci tot posibilul ca mamelor din comunitatea noastră (și din întreaga republică) să nu-i lipsească măcar minimul necesar.

 

Irina Batcu,

Profesoară de limba engleză

Categorie: Social | Adăugat de: angelazatic (10.10.2016)
Vizualizări: 36 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar