MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Sport

LUCRURILE FRUMOASE NU SE ÎNTÂMPLĂ DE LA SINE

Lucrurile frumoase nu se întâmplă de la sine, cer implicare și dorință din partea persoanelor. Voluntarul Corpului Păcii, Erik Heinonen a luat parte activă în viața comunității noastre pe parcursul anilor 2007-2009. Orele de educație pentru sănătate, proiectate și desfășurate împreună cu profesoara Elena Suvac, erau urmate de alte activități organizate de Erik :clubul de sănătate, ore de comunicare în limba engleză, acțiuni de salubrizare ș.a. Elevii erau atrași de energia voluntarului și de dorința lui de a shimba lucrurile spre bine în satul nostru.

Activitatea sa a fost apreciată de reprezentanții Corpului Păcii în Republica Moldova și datotită faptului că a reușit să realizeze unul din cele mai mari proiecte ale voluntarilor Corpului Păcii- Construcția Complexului Sportiv în s.Bravicea. Ideea acestui proiect comunitar nu a fost impusă de Erik, ci după desfășurarea de către acesta a unor discuții-sondaj cu directorul Liceului (Elena Godovaniuc), Primarul satului din acea periaoadă (Zatic Alexei), elevii școlii, cadre didactice s-a decis construcția/amenajarea unui Complex Sportiv pe terenul părăsit de lîngă Monumentul Eroilor. Cu sloganele Prin scopurile comune unim comunitatea! Împreună putem face mai mult! membrii grupului de inițiativă (Zatic Alexei, Godovaniuc Elena, Godovaniuc Ana, Godovaniuc Viorel, Bozu Ala, Zatic Angela) împreună cu Erik au pornit proiectarea Complexului Sportiv în scopul creării condițiilor pentru un stil de viață activ și sănătos.

Costul proiectului/lucrărilor a fost de 10500$ -contribuția poporului american și 5000$ (material, bani, muncă) – contribuția comunității. Complexul Sportiv a inclus: teren din pavaj pentru baschet și volei, teren de iarbă pentru mini-fotbal, pistă pentru alergări din pietriș și nisip, echipament pentru gimnastică, zonă amenajată pentru copii, locuri de odihnă, gard. Timp de 3 luni terenul părăsit s-a transformat într-un frumos teren de sport care a bucurat sătenii de la mic la mare: toboganul, caruselul, scrânciobul îi ademenea zilnic pe cei mici, iar terenul de baschet, volei fotbal- pe cei mari.

Dar precum ne-am obișnuit (sau poate ne-au obișnuit) să fim doar consumatori, am uitat că lucrurile frumoase trebuie păstrate și dezvoltate. La început a dispărut de mai multe ori lacătul de la portița din spate (procurat repetat de școală) ca în final pentru a nu înconjura terenul de sport, dar a merge prin mijlocul lui (obișnuințe vechi de la Stadionul satului) portița a fost furată și trecerea a fost asigurată nu doar pentru oameni, ci și pentru cai, gîște, rațe, capre ș.a. Ulterior le-a venit rîndul la vreo două scrînciobe, caruselului, toboganului. Ne-am pomenit cu un teren devastat și cum e firea moldoveanului începem să căutăm vinovatul și să arătăm cu degetul în loc să venim cu propuneri constructive.

În urma discuțiilor cu profesorul de educație fizică am stabilit că este important ca terenul să fie totalmente îngrădit ca în timpul orelor să nu aibă acces persoane străine . Elevii spun că sunt gata să participe la lucrările de reamenajare, Primarul satului, Zatic Alexei își exprimă disponibilitatea de a contribui la lucrările de amenajare a Complexului Sportiv” E un lucru foarte urât ce s-a întîmplat până acum. Consider că trebuie să restabilim ce este deteriorat, dar neapărat trebuie să fie îngrădită calea de acces a păsărilor şi a animalelor. Şi este foarte important ca persoanele care se fac vinovate de deteriorare să repare cele stricate. Ar trebui ca oamenii/copiii să păstreze ce este făcut și să participle la restabilire”.

Odată cu venirea primăverii vor începe lucrările de reamenajare a Complexului Sportiv care vor include: restabilirea scaunelor/băncilor, sudarea scrîncioburilor, reconstrucţia toboganului, reparaţia gardului, îngrădirea căilor laterale de acces , reconstrucţia toaletei, reamenajarea terenului de volei şi îngrădirea lui. Dar toate acestea le vom face doar împreună, să revenim la sloganele proiectului şi să nu aşteptăm ca Erik să le facă, el doar ne-a arătat o dată cum putem schimba lucrurile spre bine.

 

Elena Godovaniuc

Director al Gimnaziului ”Ștefan cel Mare”

elenagodov@gmail.com

 

Categorie: Sport | Adăugat de: angelazatic (02.28.2016)
Vizualizări: 43 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar