MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Sport

ŞAHUL este VIAŢĂ

 

“Şahul este Viaţă” susţinea şahistul american Robert Fisher, fost campion mondial. Toată viaţa lui a fost un adevărat joc de şah, un joc de şah jucat cu destinul, care, în final, l-a adus la şah şi mat.

Renumitul şahist rus Anatolii Carpov a numit monografia sa “Şahul este viaţa mea, dar viaţa mea nu e doar şahul.”

                Vreau să spun că sunt de acord cu ambii, fiindcă după cum am menţionat, în primul număr al ziarului “Curierul de Bravicea”, şahul a fost acea forţă motrică, care m-a ajutat să depăşesc multe obstacole ce-mi apăreau, din nou şi din nou, în viaţa mea de zi cu zi în satul Bravicea. Şahul ne ajută să avem o personalitate multiplă şi o gândire strategică şi nu inferioară.

“Şahul este un joc util şi onest, indispensabil în educarea celor tineri”, defineşte acest joc minunat Simon Bolivar.

Pornind de aici, vreau să aduc la cunoştinţa cititorilor din  activităţile   tinerilor şahişti din Bravicea, care în scurt timp au reuşit să devină campioni ai raionului printre elevi, ceea ce le-a permis să participle la campionatul Moldovei la categoria de juniori, unde au obţinut rezultate frumoase, cu toate că au participat pentru prima dată  la  astfel de competiţii. Rămâne să-i menţionez pe aceşti tineri îndrăzneţi şi ambiţioşi, este vorba de: Gheorghe Grigorcea, Denis Tarasov, Sergiu Vulpe, Cristi Ciorap şi Victor Artene.

Acum, aceşti tineri îşi fac studiile în instituţiile superioare sau activează în cîmpul muncii, dar m-au asigurat  că de fiecare dată, cînd va aparea o ocazie vor continua  să joace şah. Cu plecarea lor din sat, şahul printre tineret a luat sfîrşit. Am încercat să reîncep activitatea mea de mentor-antrenor, dar cu puţin succes deoarece nu am beneficiat de susţinerea financiară a Administraţiei Publice Locale.

 Începînd cu data de 11 ianuarie 2015, imediat ce vacanţa va lua sfîrşit, în incinta Casei de Cultură va fi deschis Cercul de şah pe care îl voi coordona, iar cu această ocazie, invit toate persoanele care doresc să pătrundă în misterele acestui joc. Vă asigur, n-o să regretaţi!!!

Nina Ghindă,

nghinda_diruna@mail.ru

Categorie: Sport | Adăugat de: angelazatic (02.18.2016)
Vizualizări: 26 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar