MENU
Acasă » Articole » Articolele ziarului » Sport

Turneu național de șah „Cupa Bravicei”, adiția a XIV-a

Aflat la a XIV-a ediție, Turneul Național de Șah „Cupa Bravicei” în memoria lui Gh. Traci a adunat anul acesta, la 31 iulie 2016, 48 de participanți: 13 copii și 35 adulți din Călărași, Strășeni, Ungheni, Fălești, Drochia, Orhei, Ialoveni și municipiul Chișinău. Inițiativa aparține antrenorului de șah Nina Ghindă, fiind susținută de Primăria Bravicea, Federația Națională de Șah din RM, sponsori și parteneri. A fost ediția cu cei mai mulți șahiști pentru care acest joc este o pasiune, indiferent de vârstă. Am petrecut o zi cu persoane cumpătate, organizate și chibzuite, pentru că, bănuiesc eu, fără aceste calități, nu poți juca șah.

L-am întrebat pe Sergiu Bejan, câștigătorul „Cupei Bravicea”, consilier raional, profesor de liceu și antrenor de șah, venit să participe la turneu tocmai de la Drochia, care este cheia succesului? Munca, - mi-a răspuns. Este un joc care presupune foarte multă muncă, perseverență, curaj. Șahul deschide fereastra spre Europa, a afirmat șahistul. Cu Valeria, fiică-sa a participat recent la un Campionat European în Grecia, cu Sergiu (junior), - la Turneul nostru care i-a adus locul II la categoria copii, cu o altă discipolă - la Campionatul Mondial de Șah din Brazilia. Motto-ul șahiștilor este „Noi toți suntem o familie”, spune Sergiu Bejan. Și eu am observat asta, privindu-i cum joacă.

Vladimir Pricladov, pensionar din Ungheni ne-a mărturisit: Pe când aveam 18 ani și lucram electrician, am instalat stâlpi de lumină din Bravicea până la Orhei. N-aveam de unde să știu că șahul mă va aduce aici de fiecare dată când Bravicea găzduiește Turneul în memoria lui Gh. Traci. De data asta plec acasă cu locul IV.

Cea mai numeroasă a fost echipa din Fălești (14 persoane). Bogdan Burdeniuc (2007) a fost nominalizat ca cel mai tânăr participant al turneului, iar Ala Tomașevschi (1943) a primit o diplomă pentru cel mai bun rezultat între femei. Alexandr Coseț (1956) și Ivan Eremița (2000) s-au plasat respectiv pe locurile II și III.

Leon Revencu (2004), elev în clasa a VI-a s-a născut la Chișinău, dar tatăl său este din satul vecin Săseni, joacă șah de la vârsta de 7 ani, are rezultate destul de bune. La Bravicea a jucat cu adulții,
plasându-se pe locul V.

Cel mai vârstnic jucător de șah al Turneului a fost desemnat Nicolae Vleju (1928), care joacă șah de 75 de ani, participă cu plăcere la toate competițiile de șah organizate în comunitate.

Mihai Matei (2003) din Orhei s-a plasat pe locul I la categoria copii.

Șahul este un joc util și onest, indispensabil în educarea celor tineri, spunea Simon Bolivar. Tinerii șahiști braviceni Tudor Lapp, Mădălina Balan și Ion Burcă sunt la început de cale. Sunt sigură că succesul va fi de partea lor la următoarele ediții ale Turneului Național „Cupa Bravicei”.

Mulțumim organizatorilor, participanților și învingătorilor turneului pentru ziua în care toți am fost o familie!

 

Angela Zatic, Bibliotecar-șef,

Biblioteca Publică „George Munteanu”

Categorie: Sport | Adăugat de: angelazatic (09.02.2016)
Vizualizări: 40 | Tag-uri: turneu national de sah, cupa bravicei, gheorghe traci | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar